Política

itàlia

Salvini apunta les ONG del Mediterrani en el seu primer dia com a ministre

Tot i no controlar el ministeri de l’Interior, entre les seves competències està “col·laborar amb el cos de la Capitania de Port i amb la Guàrdia Costanera”

El nou vicepresident del govern italià i ministre d’Infraestructures, l’ultradretà Matteo Salvini, s’ha reunit aquest dilluns per primera vegada amb la cúpula de la Guàrdia Costanera per a tractar el tema de la immigració i dels vaixells humanitaris en el Mediterrani central, en el seu primer dia en el càrrec.

El líder de la Lliga ha rebut en el seu nou ministeri a Roma al comandant general dels guardacostes, Nicola Carlone, i tots dos han mantingut una “llarga i profitosa trobada” en la qual han parlat també d’immigració, segons es llegeix en un breu comunicat.

Salvini va jurar dissabte passat com a nou vicepresident del govern presidit per la cap dels ultres Germans d’Itàlia, Giorgia Meloni. Però a més exercirà com a ministre d’Infraestructures i Mobilitat Sostenible, entre les competències de la qual està “col·laborar amb el cos de la Capitania de Port i amb la Guàrdia Costanera”.

El polític ultradretà va impulsar una fèrria política de ports tancats a les naus humanitàries que salven immigrants en la mar en la seva època al capdavant d’Interior, entre juny de 2018 i setembre de 2019, gràcies a la seva aliança amb el Moviment Cinc Estrelles.

El desembre de 2018 Salvini va aconseguir l’aprovació d’un decret que impedia l’entrada en els ports de les naus de les ONG sense permís i establia multes per als qui incomplissin aquesta disposició.

A més del decret, abolits després pel progressista Partit Demòcrata, el polític va bloquejar el desembarcament de naus carregades d’immigrants salvats en la mar, sotmetent-los a dies d’espera o obligant-les a posar rumb a altres països, com el cas de l’Aquarius, que va haver de portar a Espanya a 629 immigrants.

Precisament actualment Salvini està imputat en el Tribunal de Palerm pels delictes de segrest de persona i incompliment de funcions per bloquejar durant 19 dies el desembarcament de 147 immigrants l’agost de 2019 de la nau de l’ONG espanyola Open Arms.

El Tribunal de Catània va decidir arxivar un segon procés en contra seva, en aquest cas per bloquejar en el port d’Augusta durant cinc dies el juliol de 2019 la nau militar italiana Gregoretti amb 131 immigrants a bord.

En aquests moments en el Mediterrani central, enfront de les costes de Líbia, hi ha dues naus humanitàries amb un total de 118 immigrants a bord que hauran de ser desembarcats en un port segur, presumiblement Itàlia o Malta, per la qual cosa podrien ser les primeres a sofrir una eventual negativa de Salvini.

Salvini no ha aconseguit fer-se amb el Ministeri de l’Interior en el govern de Meloni, però sí que ha aconseguit posar al capdavant del mateix al seu antic cap de gabinet, el tècnic Matteo Piantedosi, que avui ja arremetia contra els rescats humanitaris.

“Hem de continuar reafirmant l’exigència que els fluxos migratoris han de ser assignats a la intervenció dels Estats i a la seva capacitat de gestionar el fenomen, no a l’acció de traficants ni a un humanitarisme espontani”, ha defensat en “Il Messaggero”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona