Política

itàlia

Meloni assegura que el seu govern no vol sabotejar la UE sinó fer-la més eficaç

La nova primera ministra italiana garanteix que respectarà els compromisos amb l’OTAN i el suport a Ucraïna davant Rússia

En el debat previ a la investidura, avança que impulsarà mesures com una amnistia fiscal, més ocupació femenina i prospeccions de gas

La primera ministra italiana i líder de Germans d’Itàlia (FdI), Giorgia Meloni, ha assegurat aquest dimarts que el seu govern no vol sabotejar la Unió Europea (UE) “sinó fer-la més eficaç”. La política ultradretana ho ha afirmat durant el seu primer discurs a la Cambra dels diputats, després del qual se sotmetrà a un vot de confiança, requisit previ per a la investidura.

Meloni, que va jurar el càrrec dissabte, ha agraït els missatges que ha rebut de les principals institucions europees i ha reconegut que hi ha “curiositat” sobre l’actitud que tindrà el seu executiu cap a la Unió Europea .

En aquest sentit, ha assegurat que l’objectiu del seu govern –de coalició els la Lliga Nord  i Forza Italia- no serà “frenar o sabotejar la UE sinó fer-la més eficaç en la resposta a les crisis”. Meloni ha afegit que Itàlia respectarà “les normes actualment en vigor” en matèria pressupostària.

“Itàlia farà sentir la seva veu a Europa com correspon a una gran nació fundadora. La UE no és un cercle d’elit amb membres de Sèrie A i de Sèrie B, o una Junta Directiva que ha de mantenir els comptes en ordre, sinó una casa comuna per afrontar reptes que els Estats membres difícilment poden afrontar sols. En això la UE moltes vegades no ha estat preparada”, ha apuntat.

La nova primera ministra ha reiterat que Itàlia continuarà essent un soci lleial de l’OTAN i ha confirmat que respectarà els compromisos internacionals per ajudar el “valent poble ucraïnès” a “defensar-se de l’agressió de la Federació Russa”.  “Aquells que creuen que és possible canviar la llibertat d’Ucraïna per la nostra llibertat estan equivocats . Cedir al xantatge de [el president rus, Vladimir] Putin no resoldria el problema”, ha avisat.

En el seu llarg discurs –que ha durat més d’una hora– Meloni ha estat interrompuda diverses vegades pels aplaudiments. La primera ministra italiana ha admès que nota la responsabilitat de ser la primera dona que governa Itàlia i ha agraït a totes les dones “que passen per dificultats per fer valer el seu talent”. Meloni ha volgut recordar aquelles dones que “han construït aquesta escala que avui em permet trencar aquest pesat sostre de vidre”.

La política ha augurat que caldrà “reforçar les mesures de suport a famílies i empreses” per pagar les factures i els combustibles”. “Només una Itàlia que respecti els seus compromisos pot tenir l’autoritat per demanar a nivell europeu i occidental, per exemple, que les càrregues de la crisi internacional es comparteixin de manera més equilibrada. Això és el que pretenem fer, començant per l’energia”, ha apuntat.

En aquest sentit, ha reiterat la seva intenció d’acordar amb la Comissió Europea (CE) els ajustaments necessaris en el programa de Recuperació per a la utilització dels fons europeus per tal d’“optimitzar la despesa, sobretot davant de l’augment dels preus de les matèries primeres i la crisi energètica, perquè això s’ha d’afrontar amb un enfocament pragmàtic, no ideològic”.

També ha confirmat la seva intenció de reformar la Constitució per introduir el semipresidencialisme, en què el Cap d’Estat sigui elegit pels ciutadans, i ho obert la porta a “discutir això amb totes les forces polítiques presents al Parlament, per arribar a la millor i més compartida reforma possible.

Al mateix temps, ha volgut deixar clar que “no renunciarem a reformar Itàlia davant oposicions perjudicials”. “En aquest cas, ens mourem d’acord amb el mandat que ens han donat els italians sobre aquest tema: Donar a Itàlia un sistema institucional en el qual qui guanyi governi durant cinc anys i al final sigui jutjat pels votants pel que ha aconseguit fer”, ha sentenciat.

Amnistia fiscal, més ocupació femenina i prospeccions de gas

La nova primera ministra d’Itàlia, Giorgia Meloni, ha avançat aquest dimarts a la Cambra dels Diputats algunes de les mesures que impulsarà al govern, entre les quals una amnistia fiscal, incentius per a l’ocupació femenina i augmentar la recerca de gas a les seves aigües territorials.

En el debat previ a la seva investidura, Meloni ha avançat la seva intenció d’impulsar “una revolució copernicana” per afavorir “un pacte fiscal” basat en tres punts.

El primer lloc vol reduir la pressió fiscal mitjançant una reforma “equitativa” de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) basada en els tipus de família i estendre un impost pla a autònoms que facturin fins a 100.000 euros anuals.

El segon pilar de la seva futura reforma serà “una treva fiscal per permetre que ciutadans i empreses amb problemes, en particular a les pimes, regularitzin la seva situació amb el Fesca”, és a dir, una amnistia fiscal.

Finalment, en tercer lloc, ha promès “una contínua lluita a l’evasió fiscal”, especialment contra grans corporacions i fraus contra la imposició de l’IVA.

També ha avançat la seva intenció de reformar el Sistema de Pensions per “facilitar la flexibilitat de la jubilació amb mecanismes que permetin la sostenibilitat del sistema de pensions”. La primera ministra no ha ofert detalls al respecte.

Meloni, que és la primera dona al capdavant del govern d’Itàlia, ha defensat la necessitat d’“incentivar sigui com sigui l’ocupació femenina”. Ha proposat “premiar les empreses que ofereixin solucions eficaces a la conciliació” i donar suport als ajuntaments que obrin guarderies fins al final de la jornada laboral.

Per pal·liar l’augment de la inflació –que al setembre ha arribat al 8,9 %, una dada sense precedents des de 1983–, Meloni ha avançat mesures per augmentar les rendes familiars mitjançant una reducció dels gravàmens a la productivitat i posant més productes a la franja de l’IVA reduït al 5 %, però sense concretar quins.

A més, ha avançat que aprovarà noves ajudes per alleujar el pagament dels rebuts de la llum i el gas, així com de carburants, en plena escalada dels preus a causa de les tensions amb Rússia.

En aquest context, s’ha mostrat partidària d’augmentar les prospeccions de gas italià: “Els nostres mars territorials tenen jaciments de gas que hem d’explotar completament”, ha defensat.

Meloni posa distància amb el feixisme

La líder del partit ultradretà Germans d’Italia (FdI), Giorgia Meloni, ha assegurat avui davant la cambra dels Diputats que “mai” ha sentit “simpatia per règims antidemocràtics, inclòs el feixista”.

Meloni, que va iniciar la seva carrera a les joventuts del Moviment Social Italià, un partit postfeixista, ha assegurat que les lleis racials contra els jueus, aprovades pel règim de Benito Mussolini, “són el punt més baix” de la història italiana. “Lluitarem contra qualsevol forma de racisme, antisemitisme, violència política, discriminació”, ha assegurat.

Sobre la defensa del medi ambient, ha reivindicat que “no hi ha ecologista més convençut que un conservador” i que allò que els distingeix de “cert ecologisme ideològic” és que volen “defensar la natura amb l’home a dins. Combinar la sostenibilitat ambiental, econòmica i social”.

Respecte de la família, que té el seu propi ministeri al seu executiu, Meloni ha explicat que preveu “un pla imponent, econòmic però també cultural, per redescobrir la bellesa de la paternitat i tornar a posar la família al centre de la societat”. Per aconseguir-ho, s’ha compromès a “augmentar els imports del xec per fills i ajudar les parelles joves a obtenir una hipoteca per al seu primer habitatge”.

Citant Montesquieu, que deia que “la llibertat és aquell bé que fa gaudir de tots els altres béns”, ha proclamat que “aquest govern de centredreta mai limitarà les llibertats existents dels ciutadans i les empreses”.

“Ja veurem quan es demostrin els fets, fins i tot en matèria de drets civils i avortament, qui mentia i qui deia la veritat en la campanya electoral sobre quines eren les nostres veritables intencions”, ha afegit Meloni.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona