Política

L’ONU reclama als països rics que compensin el dany climàtic

La Cop27 debat si els estats més contaminants han de finançar els perjudicis causats a les societats menys responsables de l’escalfament

Els líders de la Xina, l’Índia i Rússia no participaran en la cita de Sharm al-Sheikh

Guterres insta a gravar els beneficis extraordinaris de les energètiques

No havia passat mai en la història. En aquesta 27a edició de la Conferència de les Parts, celebrada a Egipte, és la primera vegada que la compensació per “les pèrdues i els danys” causats per la crisi climàtica forma part de l’agenda oficial. Aconseguir-ho no ha estat una fita menor. Múltiples estats que resideixen a l’anomenat “sud global” –dit de les societats en via de desenvolupament i amb poca cosa a dir en l’escena internacional– hi han estat batallant des de fa anys. Però els peixos grossos de la peixera, els EUA i la Unió Europea (UE), s’hi negaven.

La idea darrere aquest concepte és simple, però tremendament costosa: els països rics, que des de fa dècades emeten grans quantitats de gasos amb efecte d’hivernacle, haurien de finançar l’impacte que el canvi climàtic ja té en les societats més empobrides, sovint les que més malparades n’han sortit. Gravant els beneficis extraordinaris de les empreses d’energies fòssils, per exemple, tal com proposa el secretari general de l’ONU, António Guterres. “Si hi ha qualsevol dubte sobre la realitat de les pèrdues i els danys, mireu el Pakistan”, deia ahir. El portuguès va posar aquest debat al centre del discurs polític, i no només de l’ordre del dia: “La comunitat internacional té el deure de donar suport massiu al Pakistan”, va dir, davant d’un cartell en què es llegia “El que passa al Pakistan no es queda al Pakistan”, i va advertir que les inundacions al país eren tan sols l’inici del que vindrà.

Encara que totes les parts estiguessin veritablement compromeses a arribar a un acord, la discussió portarà cua. Els danys, el vessant físic de l’impacte del canvi climàtic, són fàcils de quantificar: fan referència a la destrucció de carreteres, ponts o habitatges. Però no passa el mateix amb les pèrdues. Aquest apartat inclouria l’impacte econòmic del fenomen, com ara el turisme que s’ha perdut a causa dels huracans i les hores de feina perdudes per onades de calor. Una investigació dels científics Anil Markandya i Mikel González-Eguino, professors del Centre Basc pel Canvi Climàtic, calcula que la xifra podria oscil·lar des dels 300.000 milions anuals durant gairebé una dècada fins als prop de dos bilions anuals fins al 2050.

Els líders d’algunes de les societats més contaminants del darrer segle fan acte de presència a Sharm al-Sheikh, com ara la presidenta de la UE, Ursula von der Leyen, i el president dels EUA, Joe Biden, que s’hi presentarà un cop acabin les eleccions de mig mandat. Però l’actitud d’altres líders mundials fa que la cimera tingui un recorregut limitat.

El president de la Xina, Xi Jinping, cap de l’estat més contaminant del planeta, no es presentarà a Egipte, com tampoc ho farà el mandatari indi, Narenda Modri, líder d’una societat que també apareix entre les menys verdes. Putin, ocupat a Ucraïna amb una guerra finançada pels combustibles fòssils, tampoc té intenció d’onejar la bandera de l’ecologisme.

Els EAU s’ofereixen a proveir gas i petroli si el món ho necessita

El president dels Emirats Àrabs Units (EAU), Mohamed bin Zayed al-Nahyan, es va oferir ahir en la cimera sobre el clima com a proveïdor “responsable” de gas i petroli en cas que el món ho necessiti. “En virtut de la geologia, el petroli i el gas dels Emirats són dels menys intensius en carboni del món”, va assegurar Bin Zayed, que es va comprometre a continuar els esforços per “reduir les emissions” en el sector de l’energia. Els EAU seran la seu de la Cop28.

Macron deslliga els compromisos pel clima de la guerra d’Ucraïna

El president francès, Emmanuel Macron, va defensar que la lluita contra l’escalfament global no pot dependre de la guerra d’Ucraïna. “No sacrificarem els nostres compromisos climàtics per les amenaces energètiques de Rússia”, va dir. Macron va ratificar els objectius de França i la UE per a la transició energètica i la descarbonització i va instar a redoblar esforços en ajudes als països de rendes baixes i mitjanes per lluitar contra els efectes del canvi climàtic.

Londres manté el fons promès d’ajuda climàtica

El Regne Unit continuarà compromès amb l’ajut climàtic internacional de 13.297 milions d’euros anunciat l’any passat, segons va assegurar ahir en la Cop27 el nou premier, Rishi Sunak.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona