Medi ambient

COP27

Les emissions de petroli i gas tripliquen les xifres declarades

L’organització Climate TRACE, fundada per l’exvicepresident dels EUA Al Gore, ha presentat a la cimera l’inventari més detallat fins ara sobre els focus d’emissió de gasos d’efecte hivernacle més grans del món

Les emissions procedents de la producció de gas i petroli reals tripliquen les declarades pels països obligats a reportar-les a la Convenció Marc de l’ONU per a Canvi Climàtic, segons Climate TRACE, organització fundada per l’exvicepresident dels Estats Units Al Gore.

Climate TRACE, coalició sense ànim de lucre integrada per especialistes en intel·ligència artificial, científics de dades, investigadors i organitzacions independents, ha presentat a la COP27 l’inventari més detallat fins ara sobre els focus d’emissió de gasos d’efecte hivernacle més grans (GEI) del món.

L’inventari inclou dades sobre emissions de 72.612 fonts individuals, entre les quals hi ha centrals elèctriques, siderúrgiques, carreteres o jaciments de petroli i gas; i rastreja vint sectors com aviació, agricultura, transport marítim o residus.

A més, amplia i actualitza les emissions a nivell país i sectorial mesurades des del 2015 (any de l’Acord de París) per incloure les corresponents al 2021 i incorpora la possibilitat d’examinar les dades per diferents GEI, com CO2, metà o òxid nitrós.

L’inventari es basa principalment en observacions directes de l’activitat i no en les dades “autodeclarades” per països o empreses i la seva principal aportació és que diu “clarament” on són les emissions per millorar com reduir-les”, ha defensat Gore.

“Per fi tenim dades sobre emissions que ens permeten actuar amb decisió i prioritzar els esforços per aconseguir les enormes reduccions que necessitem per evitar els impactes més catastròfics de la crisi climàtica”, ha subratllat.

Iniciatives com Climate TRACE marquen el començament d’una era de “transparència radical” en el seguiment de les emissions i fan més difícil “l’engany”, ha dit el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres.

Les dades mostren que, a causa de la manca d’informació sobre les fuites de metà, la crema en torxa i altres activitats associades a la producció de petroli i gas, “les emissions són molt més elevades del que s’havia informat”.

Això hauria de ser un toc d’atenció als governs i al sector financer, especialment “per a aquells que continuen invertint i finançant la contaminació per combustibles fòssils”, ha afirmat el secretari general de l’ONU.

Segons l’inventari, només les 500 fonts d’emissions més grans del món analitzades per Climate TRACE (1 % del total) concentren el 14 % de les emissions mundials el 2021, més que totes les dels Estats Units.

En conjunt, les centrals elèctriques suposen més de la meitat de les emissions i tres cinquenes parts dels actius de les “top 500”.

Per la seva banda, 26 de les 50 fonts d’emissions més grans de tot el món són jaciments de petroli i gas i instal·lacions associades (producció, processament i transport).

L’inventari de l’any passat revela que les emissions associades a la producció de petroli i gas s’havien subestimat significativament a causa, en part, dels limitats requisits de notificació i de la infravaloració de les emissions de metà.

Climate TRACE ha incorporat noves dades, entre les quals proves d’estudis d’emissions detectades per satèl·lit de pràctiques com la crema en torxa i fuites de metà a llocs com Rússia, Turkmenistan, els Estats Units i l’Orient Mitjà.

Entre els principals països que informen l’ONU sobre les emissions en la producció de petroli i gas, Climate TRACE estima que les emissions reals són fins a tres vegades superiors a les declarades.

Climate TRACE aprofita els avenços tecnològics no només per detectar directament les fonts d’emissions de GEH, sinó també per detectar i analitzar activitats emissores que altrament serien “invisibles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES