Política

ANA MARÍA ALBA AGUILERA

ALCALDESSA DE SANT ANDREU DE LA BARCA (PSC)

“El projecte del PSC no està mort ni caducat; tenim més il·lusió que mai”

Defensa que el servei de neteja treballa tal com ho ha fet fins ara, però que en l’etapa postpandèmia ha augmentat l’incivisme i, per tant, la brutícia

Explica que el seu objectiu és evitar que els joves hagin de marxar de la ciutat i per això facilita el lloguer assequible

El govern del PSC amb Ciutadans està funcionant molt bé i la ciutadania ho veu cada dia al carrer
Estem fent un esforç immens en la transició ecològica, que és, ara mateix, el més important
En l’últim pressupost vam apostar molt fort pels serveis socials, i ho continuarem fent

Ana Alba (l’Hospitalet de Llobregat, 1967) és alcaldessa de Sant Andreu de la Barca des del juliol del 2021, després de la renúncia d’Enric Llorca, alcalde durant 26 anys. El 2019 va entrar a la llista amb la qual el PSC va concórrer a les eleccions municipals i els primers tres anys de mandat ha estat regidora d’Urbanisme i Obres Municipals. Serà la cap de llista en les pròximes eleccions municipals amb l’objectiu de continuar liderant el consistori.

Què ha suposat per a vostè rellevar Enric Llorca?
Arribar a ser l’alcaldessa és motiu d’il·lusió, d’emoció i d’orgull. D’orgull de ciutat. El que sento rellevant un alcalde que feia tants anys que liderava la ciutat és l’afany de poder arribar on va arribar ell. Va fer molt bona feina per la nostra ciutat i ens va deixar un gran llegat. El que necessitem és mantenir aquest llegat i continuar treballant per la nostra ciutat renovant cada dia els nostres projectes.
Quina valoració fa d’aquesta legislatura?
El que en podem destacar, malauradament, és la pandèmia que hem patit. Ens ha fet molt mal a tots i ha afectat els ciutadans i l’administració pública, perquè hem hagut de destinar temps i recursos a atendre les persones més vulnerables i que més han patit la situació.
El PSC va passar de governar en minoria a formar equip de govern amb Ciutadans el 2017, a mitja legislatura passada. Com està funcionant aquesta entesa?
El govern està funcionant molt bé i la ciutadania ho veu cada dia al carrer. Com bé dius, és un acord que estava fet des de l’inici de la legislatura. Nosaltres el que hem fet és mantenir l’acord, que es renovarà o no després de les eleccions.
Tot i que encara se l’ha de ratificar, vostè serà, amb molta probabilitat, la candidata del PSC a les pròximes eleccions. Com afronta aquest repte? Quins objectius es marca?
Em presentaré com a candidata i l’assemblea de Sant Andreu de la Barca ratificarà o no aquesta decisió. Els objectius són millorar i renovar la ciutat contínuament. Les ciutats són vives i es renoven cada dia. La nostra finalitat és que la gent estigui orgullosa de la ciutat que té.
El PSC sempre ha guanyat els comicis. Veu en Fem Sant Andreu, que el 2019 va doblar el nombre de vots i regidors, un rival directe que podria complicar-li aquest cop ser la força més votada?
A mi el que em preocupa és que la ciutadania tingui clar quin és el projecte que vol tenir. Fins ara ha apostat pel projecte socialista de manera continuada durant molts anys, perquè som un projecte integrador, per a tothom, sense distinció.
El projecte socialista està esgotat després de 40 anys de govern, tal com afirma el cap de llista de Fem Sant Andreu?
Es renoven projectes i es renoven persones, i la prova en soc jo, que soc aquí. El projecte no està mort, no està caducat; el projecte té més il·lusió que mai. És un projecte important per a la ciutat. Cada dia expliquem el que hem fet i el que farem per la ciutat, què volem que sigui aquesta ciutat, que és el que ens traslladen els ciutadans. El projecte no el fem en una taula quatre persones, surt dels ciutadans, de les seves necessitats i de les seves prioritats.
Parlem d’aquestes prioritats. Què és el que més la preocupa? Quins són els reptes més destacats?
El que més em preocupa a mi és que la nostra gent tingui feina i estigui còmoda a la ciutat. Que hi hagi escoles dignes per als nostres infants, que les escoles bressol siguin com han de ser. Que tinguin la sanitat que necessiten. Això és el que més em preocupa. Que els ciutadans tinguin una bona situació. I treballar pels més vulnerables, que són els que més ho necessiten.
Les enquestes indiquen que els ciutadans tenen una gran sensació d’inseguretat. Hi ha un problema amb la seguretat a Sant Andreu de la Barca? Què cal fer per capgirar aquesta percepció?
La qüestió és que, de la pandèmia, i això no ha passat només a Sant Andreu de la Barca sinó a tot el Baix Llobregat i a altres llocs, n’hem sortit amb aquesta sensació d’inseguretat. Estem treballant per solucionar-ho. Hem posat més policies al carrer i hem instal·lat càmeres de videovigilància. També fem programes de civisme i comportament a la ciutat.
La situació de la ciutat pel que fa a la neteja és una de les qüestions que critiquen des de l’oposició. Els carrers estan bruts? La ciutat està deixada?
El servei de neteja treballa de la mateixa manera que ho ha fet fins ara. El que passa és que sí que és veritat, i això ho diuen els estudis que s’han fet, que hi ha una situació d’incivisme. Ja sé que em reitero, però no passa només a Sant Andreu de la Barca. En sortir al carrer després de la pandèmia, han augmentat l’incivisme i la brutícia. Hi ha gent que llença coses al carrer i embruta la ciutat. D’altra banda, de cara al 2023 apostarem per la transició ecològica amb un nou sistema de recollida d’escombraries que inclou contenidors intel·ligents. Ens permetrà fer una lectura del comportament per comunitats i per barris, i podrem premiar les bones conductes i penalitzar les que no ho són tant. S’aplicarà a finals del 2023 i l’objectiu és arribar a la taxa de reciclatge que demana la Unió Europea de cara al 2030. També implementem un nou model de deixalleria que aposta per l’economia circular. Qualsevol objecte que deixi una persona podrà ser reutilitzat per una altra.
Han tancat sucursals i cinemes, i hi ha empreses que han marxat. Sant Andreu ha deixat de ser un municipi atractiu per a les inversions?
Primer de tot, cal dir que això ha passat a tot arreu. Si les empreses estan marxant, és una altra administració i no aquest govern la que ha de pensar què està fent perquè això no passi. Aquí rau el problema. Empreses que tanquen, empreses que marxen i empreses que no venen. De tota manera, Sant Andreu de la Barca no té un problema, té una oportunitat. Tenim una nova connexió cap al Vallès Occidental que ha fet que les empreses s’adonin que és una bona oportunitat implantar-se aquí. Estem millorant els nostres polígons industrials, treballant amb industrials i empresaris de diferents sectors i potenciant els comerços de la ciutat. Oferim ajudes des de l’àrea de Promoció Econòmica perquè els comerços i les indústries puguin contractar gent de Sant Andreu de la Barca.
Parlem d’urbanisme i mobilitat. Quins són els principals reptes de futur?
Estem fent un esforç immens en la transició ecològica, que és el més important ara mateix. Aspirem als fons Next Generation EU per a un projecte de mobilitat per millorar i facilitar carrils bici a la ciutat. També estem construint una nova passarel·la per connectar la ciutat. Hem implementat un autobús que fa la connexió entre una part de Castellví de Rosanes i Sant Andreu de la Barca. És més que un bus urbà i funciona a demanda. Té més parades al municipi i amb un horari ampliat al migdia per als nostres estudiants. Hem demanat a la Generalitat que aquest bus, a més a més, sigui elèctric. També hem demanat a Ferrocarrils que els trens que passen per Sant Andreu siguin elèctrics, per minimitzar el soroll, afavorir el descans dels veïns i reduir les emissions. Estem fent molta feina en aquest àmbit que es veurà materialitzada d’aquí a poc temps.
La construcció de la passarel·la que unirà la zona dels carrers Anoia, Garraf i Penedès amb el Camp Llarg té un pressupost de 800.000 euros, amb una partida important dels fons Next Generation EU. Per què és necessària aquesta iniciativa?
Nosaltres tenim un municipi meravellós. Tenim, per un costat, la muntanya i, per l’altre, el riu. I hem de fer que aquestes dues parts estiguin connectades. Desgraciadament, la via del tren va suposar trencar una mica aquest municipi. Hem d’apropar els serveis de la ciutat a la nostra gent. I això és el que aconseguirem amb aquest projecte de la passarel·la, que també servirà per fer corredors verds. Farà que la gent pugui accedir caminant a tots els serveis i que pugui anar amb bicicleta. Tenim un municipi petit que es pot recórrer bé a peu, i això ho hem de facilitar.
Com en molts altres municipis, l’accés a l’habitatge també és un problema a Sant Andreu de la Barca. Què han fet aquesta legislatura i què pensen fer de cara al futur per millorar aquesta situació?
Tenim l’objectiu que els nostres joves es quedin a Sant Andreu de la Barca i no hagin de marxar. Facilitem la construcció d’habitatge de lloguer assequible per als nostres joves perquè puguin quedar-se aquí. Pròximament, hi haurà una edificació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona a través de l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (Impsol) que es farà aquí al davant i que suposarà uns 40 pisos més de lloguer assequible. També hem apostat per un programa molt ambiciós de rehabilitació d’edificis perquè siguin més sostenibles: renovació de façanes, cobertes, ascensors i noves instal·lacions. Tenim moltes comunitats que estan apostant per aquest programa i segurament en començarem a veure de seguida les primeres obres.
L’Ajuntament invertirà un milió d’euros per millorar el medi ambient, facilitar la transició energètica i promoure les energies alternatives. Parli’ns d’aquest pla. Per què és important?
Aquest és un altre programa molt ambiciós per fer més sostenible la nostra ciutat. A través de diverses fonts de finançament, invertirem un milió d’euros per posar plaques fotovoltaiques als edificis municipals per generar energia més sostenible. També estem apostant per les comunitats energètiques en el sector industrial i ja tenim un col·lectiu d’empresaris que s’hi estan implicant. Això facilitarà aquesta transició energètica.
Què destacaria del pressupost d’aquest 2022?
En l’últim pressupost, ja afrontant la sortida de la pandèmia, el que vam fer va ser una aposta molt forta pels serveis socials. La gent més vulnerable necessitava aquesta aposta i és el que vam fer per cobrir les seves necessitats. I ho continuarem fent. Ja albirem la situació que ens arribarà els pròxims anys i no serà fàcil. No tenim gaire ajuda en aquest àmbit per part d’altres administracions, però continuarem apostant pels col·lectius més vulnerables.
Com afronten el pressupost de l’any vinent? Quines seran les prioritats?
De moment, encara estem treballant en el document dels pressupostos, és només un esborrany. Però sí que puc avançar que un dels projectes que seran una realitat durant l’any vinent seran les noves dependències dels serveis socials fora de l’edifici del consistori per poder atendre encara millor la gent més vulnerable. També m’agradaria destacar la millora de l’espai urbà, que voldríem que fos un element clau, com per exemple la millora dels parcs infantils
.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.