Política

Del Pertús a la Jonquera, tres anys després

Entitats independentistes del Principat i de la Catalunya del Nord commemoren el tall de l’AP-7 per la sentència del procés

En l’acte hi havia quatre encausades

Més de dues-centes persones convocades per entitats independentistes de la Catalunya del Nord i del Principat van commemorar ahir al matí amb una marxa lenta entre el Pertús i la Jonquera el tall de l’AP-7 de fa tres anys per protestar per la sentència del procés. Amb un desplegament policial desproporcionat –set dotacions entre Mossos i policia estatal–, els manifestants van iniciar la protesta amb una xocolatada al Pertús i, posteriorment, van enfilar cap a la Jonquera per l’N-II, fins al parc d’en Lloveras. Estaven precedits per una pancarta on es llegia: “Stop repressió independentisme” i, entre els assistents, n’hi havia molts amb estelades i amb cartells amb lemes diversos com “Tornar-hi per vèncer”. El record a les 380 persones encara sota investigació per aquest tall i, de fet, la resta dels 4.000 represaliats per fets relacionats amb les protestes del procés va estar present durant la marxa. Hi havia la Júlia i la Ylènia, dues de les investigades pel tall de la Jonquera; la Sale, pendent de judici pel tall de l’AP-7 a Sant Celoni, i Carla Costa, pel tall de les vies de l’AVE a Girona. Les dues primeres van alertar sobre les consignes contradictòries que, a criteri seu, “venen des de dins” i que poden invisibilitzar el conflicte i van denunciar la pressió policial contra la causa independentista. I ho van exemplificar amb la repressió que elles i les més de 200 persones que van tallar aquell dia l’AP-7 estan patint. “Tot i estar en temps de restriccions per la covid i que hi havia persones de tot Catalunya, ens citaven en grups de deu i sense concretar els delictes. Després de cinc minuts davant del jutge, cap a casa”, va explicar la Júlia. “Només volien fer-nos por. Ens cal gent de base, no una taula de diàleg, ni una desjudicialització que no arribarà”, va dir la Ylènia.

Després, Carla Costa, a qui se li demanen 2,6 anys de presó i una multa de 34.000 euros per un delicte de desobediència, va lamentar que la nova llei de desordres públics preveu penes superiors a les actuals pel delicte que se li imputa. Costa va recordar les persones del col·lectiu 21 Raons amb 16 detinguts pel tall de les vies de l’AVE. Ella mateixa va fer una crida a la desobediència civil pacífica i va lamentar la criminalització dels joves que s’havia fet arran de les protestes per la sentència.

Per la seva banda, el portaveu d’Alerta Solidària, Martí Majoral, va lamentar que els gestos que es fan per desjudicialitzar la causa independentista “arriben a molt pocs”. “Hi ha moltes persones encausades que han de notar que estem al seu costat”, va indicar.

LA XIFRA

380
persones
continuen com a investigades per la protesta del dia en què es va fer pública la sentència del procés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona