Política

crisi energètica

La UE afrontarà una reunió tensa pel topall del preu al gas

La vicepresidenta espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha titllat la mesura d’“aixecada de camisa”

Els ministres d’Energia de la UE debatran aquest dijous la proposta de la Comissió Europea per a limitar el preu del gas en el mercat de futurs TTF, en una cita que s’anuncia intensa perquè critiquen la iniciativa tant els països que reclamen intervenir com els que no volien cap proposta sobre la taula.

Una majoria d’estats membres fa mesos que pressionen perquè Brussel·les dissenyi un sistema per a limitar les compres majoristes de gas a la Unió Europea, amb Itàlia, Espanya, Polònia o França empenyent en aquesta direcció.

Però la Comissió, alineada amb Alemanya i Països Baixos, no volia i ha arrossegat els peus fins que la pressió ha estat insuportable, tant que algunes capitals amenaçaven de bloquejar altres textos energètics en els quals s’esperava una tramitació sense sobresalts, com el futur sistema de compres conjuntes o l’acceleració de permisos per a grans plantes de renovables.

Finalment, i en vespres del quart consell extraordinari d’Energia des de juliol –un rècord–, la comissària europea d’Energia, Kadri Simson, ha posat en la taula una proposta legislativa per a limitar els preus desorbitats en el mercat TTF d’Amsterdam, que serveix de referència per a gran part dels contractes gasístics a Europa.

En concret, el mecanisme que proposa Brussel·les com a “últim recurs” limitaria a 275 euros per megawatt/hora (MWh) el preu dels futurs de gas a un mes en el TTF, però només s’activaria si se supera aquest llindar durant dues setmanes i sempre que la diferència respecte a la cotització del gas natural liquat (GNL) en els mercats internacionals superi els 58 euros.

A més d’aquestes dues condicions, el projecte legislatiu recull un arsenal de salvaguardes per a suspendre el topall si posa en perill la seguretat de subministrament o l’estabilitat dels mercats financers, la qual cosa fa que el mecanisme sigui gairebé inaplicable.

De fet, el seu disseny actual suposa que no hauria estat activat ni l’agost passat, quan el preu de gas a un mes del TTF va fregar els 350 euros i va marcar un rècord en la història europea. Però no es va mantenir per sobre de la cota dels 275 euros durant més de 14 dies, per la qual cosa, d’estar en vigor, el mecanisme no s’hauria disparat.

Per això, la proposta llançada aquest dimarts per Simson ha provocat el descontentament dels països més ambiciosos i fins i tot la vicepresidenta espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha titllat la mesura d’“aixecada de camisa”.

Enfront dels països crítics –i a pesar que el mecanisme està dissenyat perquè no s’utilitzi pràcticament mai– segueixen països com Alemanya, Països Baixos o fins i tot Hongria, que prefereixen no aprovar un mecanisme d’aquestes condicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona