Política

unió europea

La UE aparca dos textos energètics fins que avanci el topall al gas

L’aprovació final s’haurà de fer en el marc d’una nova reunió dels ministres que se celebrarà el pròxim 13 de desembre

Els països de la Unió Europea (UE) han aconseguit avui un acord polític sobre dues normatives de solidaritat energètica i desplegament de renovables, però han evitat adoptar-les formalment fins que no s’avanci en la discussió sobre el topall al preu de les compres de gas.

La presidència del Consell que ostenta la República Txeca convocarà un nou consell extraordinari d’Energia –el cinquè del semestre– probablement el pròxim 13 de desembre per a continuar treballant en el mecanisme proposat per la Comissió Europea per a limitar les pujades extremes de preus en el mercat gasístic de futurs TTF.

Així ho ha explicat el ministre d’Indústria de República Txeca, Jozef Síkela, el país del qual ostenta la presidència de torn de la UE, en una roda de premsa en la qual ha apuntat que “no seran necessàries més negociacions” sobre els reglaments de compres conjuntes i acceleració de permisos de projectes renovables, però “la seva adopció formal anirà de bracet d’un acord polític” sobre el topall al gas.

“No estem obrint el xampany encara, però hem ficat l’ampolla en el frigorífic”, ha expressat Síkela en una compareixença en la qual també ha participat la comissària europea d’Energia, Kadri Simson.

La responsable d’Energia de l’Executiu comunitari, per part seva, ha defensat malgrat les crítiques el disseny plantejat per Brussel·les i ha recordat que respon a un “mandat molt concret” dels caps d’Estat i de Govern, que van demanar que el topall al gas tingués en compte qüestions que no afectessin la seguretat de subministrament, les polítiques d’estalvi energètic o els fluxos de gas dins del bloc.

Els ministres d’Energia dels Vint-i-set arribaven al consell celebrat avui a Brussel·les molt dividits entorn d’aquest mecanisme dissenyat per la Comissió Europea, que frenaria els preus en el mercat TTF d’Amsterdam si se superava durant 14 dies el llindar dels 275 euros el megawatt-hora i a més es dispersava més de 58 euros respecte a altres places internacionals.

Aquestes clàusules, plantejades per a dissipar els dubtes d’Alemanya i els Països Baixos suposen que, d’haver estat en vigor, el topall al gas no s’hauria activat ni durant el mes d’agost passat, quan el preu del gas va marcar un màxim històric a la UE.

La majoria de països que exigeix un topall al gas s’havien mostrat molt crític amb aquest disseny, especialment Espanya, que havia qualificat la proposta com “una aixecada de camisa” i “una broma pesada”, en paraules de la vicepresidenta Teresa Ribera.

D’aquí ve que molts països entenguessin que no es podien separar els textos sobre solidaritat energètica i acceleració dels permisos per al desplegament de renovables, sense grans esculls polítics, del mecanisme per a topar el gas i hagin decidit desplaçar l’adopció de totes aquestes normatives a una nova cita ministerial el 13 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona