Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Bulgària desafia la UE permetent que una refineria russa continuï exportant

El govern provisional búlgar considera que no incompleix les sancions de la UE contra Rússia

El govern interí de Bulgària ha autoritzat aquest divendres la refineria que l’empresa russa Lukoil Neftohim té en el seu territori a continuar exportant alguns derivats de petroli fins al mes vinent de març, una mesura que assegura no incompleix les sancions de la UE contra Rússia, però que Brussel·les critica.

Dins de les sancions a Rússia per la seva invasió d’Ucraïna al febrer, Bulgària va rebre el juny passat una excepció per part de la Unió Europea per a permetre-li continuar important petroli rus per via marítima fins a finals de 2024, una mesura que no contemplava, no obstant això, permís per a exportar petroli o derivats russos.

La Unió Europa començarà a aplicar el 5 de desembre l’embargament a les importacions de cru i el 5 de febrer per a les de derivats. En el seu anunci, el govern búlgar afirma que s’aplica l’ “excepció especial” contemplada en un reglament aprovat pel Consell Europeu en 2014 sobre mesures restrictives relacionades amb les accions de Rússia per a desestabilitzar a Ucraïna.

L’Executiu búlgar argumenta que la prohibició a l’exportació no s’aplica aquí, ja que es refereix al petroli i els seus derivats originats a Rússia, però que en aquest cas la refineria està en territori búlgar.

L’actual Executiu, encara interí després de les eleccions del passat 2 d’octubre, creu que mantenir la venda de derivats del petroli des de la refineria russa aportarà a l’Estat uns 350 milions d’euros.

En els últims dies diversos ministres búlgars han insistit que no hi ha contradicció entre les sancions de la UE, a la qual Bulgària pertany des de 2007, ja que el processament en la refineria fa que els derivats del petroli tinguin la seva procedència a Bulgària, encara que el petroli sigui rus.

La Comissió Europea ha advertit que l’excepció concedida a Bulgària es refereix només a la importació de petroli rus, i no a la venda a tercers països.

La refineria de Lukoil que cobreix gairebé totalment les necessitats de combustible de Bulgària, ha declarat que només pot processar cru rus de tipus Urals, i que si els subministraments cessen, llavors es veurà obligada a deixar de funcionar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres