Política

Rússia no traurà tropes d’Ucraïna per Nadal

El Kremlin rebutja la proposta de Zelenski de fer un pas cap a un diàleg de pau

Insta el líder ucraïnès a acceptar, primer, la “realitat” de les quatre regions annexionades

El Kremlin va descartar ahir retirar les tropes d’Ucraïna aquest any, en resposta al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que dilluns havia proposat a Rússia de fer-ho per Nadal. “D’això, ni parlar-ne”, va etzibar el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov.

En un missatge telemàtic al grup del G7, Zelenski havia dit que Nadal i Cap d’Any és temps de “pau i no d’agressió”, mentre convidava Rússia a treure els seus soldats “del territori internacionalment reconegut com a Ucraïna”. Amb aquest pas –hi afegia–, Moscou “garantirà el cessament fiable de les hostilitats”.

El Kremlin, però, s’hi nega tot instant Kíiv a “acceptar, primer, la realitat ” sobre el terreny, en al·lusió a les quatre regions ucraïneses annexionades per Moscou el setembre. “Aquestes realitats diuen que la Federació Russa té nous subjectes arran dels referèndums [d’independència i unió amb Rússia] que es van realitzar en els territoris” de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson. “Sense tenir en compte aquestes noves realitats, no hi ha avenç possible”, va afirmar Peskov.

El portaveu també va comentar els “tres passos” plantejats per Zelenski al G7 per obtenir la pau: més lliuraments d’armes a Kíiv, la preservació de l’ajuda econòmica i financera, i l’ús de la diplomàcia per alliberar els territoris ucraïnesos. “Són tres passos per continuar amb les accions militars”, va sentenciar Peskov.

Mentrestant, a Ucraïna, una cadena d’accidents mortals recorda un altre repte urgent: l’existència, en prop del 30% del seu territori, de mines o munició sense explotar. La perillositat d’aquests explosius en zones que havien estat ocupades pels russos és el que ha dut les autoritats ucraïneses a demanar als desplaçats que no tornin a casa fins que no sigui segur.

LA XIFRA

30
per cent
del territori ucraïnès conté mines o altres explosius no detonats que hi va deixar l’ocupació russa.

1.000 milions d’euros per a l’hivern

Redacció

La conferència solidària organitzada ahir a París pel govern francès va recaptar més de 1.000 milions d’euros per finançar les necessitats bàsiques perquè els ucraïnesos puguin sobreviure aquest hivern. En l’obertura de la conferència, el president francès, Emmanuel Macron, va fer una crida a la comunitat internacional a subministrar ajuda concreta a Ucraïna davant l’estratègia “cínica” de Rússia d’atacar les infraestructures civils en resposta a les seves derrotes sobre el terreny. Una altra institució, el Comitè de les Regions de la UE, va instar ahir els governs locals i regionals comunitaris a donar a Ucraïna generadors elèctrics i equips de calefacció per fer front a les gèlides temperatures hivernals. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va dir que una manera clau d’aturar l’agressió russa és garantir l’estabilitat energètica d’Ucraïna. “Els generadors ens són tan necessaris com els vehicles blindats o les armilles antibales”, va assegurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona