Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia ataca Kíiv amb drons i Ucraïna veu més a prop l’arribada dels Patriot

París i Roma han acceptat la sol·licitud de Kíev per a enviar a Ucraïna el sistema de defensa antiaèria franc-italià SAMP/T-MAMB

Rússia ha atacat un altre cop amb drons iranians aquest dimecres la capital d’Ucraïna i la regió de Kíiv encara que la defensa antiaèria ha aconseguit destruir-los, segons les autoritats, que insisteixen en la necessitat de protegir millor el seu cel amb sistemes com les bateries antimíssils Patriot, l’enviament de les quals estaria ultimant ja els Estats Units.

“Els terroristes van començar el matí amb el llançament de 13 Shahed. Els 13 van ser derrocats per les Forces de Defensa Aèria d’Ucraïna. Ben fet, estic orgullós”, ha assenyalat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

La Força Aèria d’Ucraïna ha explicat que els Shahed-136/131 van ser llançats des de la costa est de la mar d’Azov.

El cap de l’Administració Militar de la Ciutat de Kíiv, Serhiy Popko, ha afirmat que els fragments dels drons kamikaze han afectat un edifici oficial i altres quatre edificis residencials van sofrir “danys menors” en el districte Shevchenkivskyi de la capital.

El cap de l’Administració Militar Regional de Kíiv, Oleksiy Kuleba, ha indicat que Rússia va apuntar a la infraestructura crítica de la província i la capital, però únicament restes dels Shahed derrocats han danyat una casa particular.

No va haver-hi víctimes ni a la regió ni en la capital, segons les autoritats ucraïneses.

El portaveu de la Força Aèria, Yuriy Ignat, ha assenyalat que es tracta del tercer atac recent amb drons de fabricació iraniana després que reapareguessin en la nit del 6 al 7 de desembre després d’una pausa de tres setmanes i que la intel·ligència ucraïnesa intentés esbrinar si els utilitzats avui són nous o pertanyen a un enviament anterior. En tot cas, ha dit que Rússia no té problemes de logística, ja que comparteix amb l’Iran la mar Caspi i Moscou pot rebre els drons per aire o en petits lots fins i tot per via marítima.

Rússi també ataca Kherson

Hores després, Rússia va llançar míssils contra la ciutat de Kherson, on els projectils van impactar en el cèntric edifici de l’Administració Militar Regional –on fa un mes va tornar a onejar la bandera ucraïnesa després de la retirada de les tropes russes– i va causar danys en dues plantes, segons el sotscap de l’Oficina del President d’Ucraïna, Kyrylo Tymoshenko.

Segons l’Oficina de la Fiscalia Regional de Jersón, un dels projectils va caure en la teulada d’un habitatge. Almenys sis civils van resultar ferits en l’atac.

Coincidint amb aquests nous bombardejos, Zelenski ha mantingut avui una altra reunió de l’Estat Major del Comandant en Cap Suprem, després de la qual la seva oficina ha afirmat que es continua treballant en l’enfortiment de la defensa antiaèria i antimíssils del país.

Ucraïna ha insistit en els últims mesos en la necessitat sobretot de rebre sistemes que millorin la seva quota d’enderrocament de míssils balístics davant la recrudescència dels bombardejos russos contra la infraestructura energètica, com poden ser els Patriot, que finalment Alemanya no ha volgut lliurar a Kíiv, sinó a Polònia.

No obstant això, ara la solució pot arribar directament des dels EUA, que fabrica aquest sistema antimíssils. De fet, el govern dels Estats Units està ultimant els detalls per a enviar els Patriot a Ucraïna, la qual cosa podria anunciar-se aquesta mateixa setmana, segons la cadena de televisió CNN.

D’altra banda, París i Roma han acceptat la sol·licitud de Kíev per a enviar a Ucraïna el sistema de defensa antiaèria franc-italià SAMP/T-MAMBA, amb un camp d’acció superior a cent quilòmetres i una potència de foc de vuit míssils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA