Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

La Unió Europea concedeix al poble ucraïnès el premi Sàkharov a la Llibertat de Pensament

Les institucions europees reconeixen els esforços del govern i la societat civil davant l’agressió “injustificada” de Rússia al país

Els altres nominats aquest any eren el fundador de Wikileaks, Julian Assange, i la Comissió per a la Veritat de Colòmbia

La Unió Europea (UE) ha concedit al poble ucraïnès el premi Sàkharov a la Llibertat de Pensament, el guardó de més prestigi que concedeixen les institucions comunitàries per la defensa dels drets humans.

La distinció destaca els esforços del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, juntament amb la societat civil i les diferents institucions del país per fer front a l’agressió “injustificada” de Rússia al país.

La cerimònia s’ha celebrat aquest dimecres a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg i el guardó ha estat recollit per la fundadora de la unitat mèdica d’evacuació Àngels de Taira, Yuliia Paievska; la responsable del Centre per a les Llibertats Civils, Oleksandra Matviychuk, i l’alcalde de la ciutat de Melitòpol, Ivan Federov.

El lliurament dels guardons l’ha fet la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, la qual ha destacat el caràcter que han mostrat els ucraïnesos des de l’esclat de la guerra. “Aquest reconeixement és per tots aquells que lluiten al camp de batalla, pels que s’han vist obligats a abandonar les seves llars, pels que han perdut amics i familiars i pels que han plantat cara i lluitat per tot allò en què creuen; sé que la gent valenta d’Ucraïna no es rendirà, i nosaltres tampoc”, ha manifestat.

Durant la seva intervenció, Metsola ha remarcat que l’agressió russa “està provocant uns danys enormes al poble ucraïnès” i ha subratllat que el país no només està lluitant per protegir les seves cases i la seva sobirania, sinó també per defensar “la llibertat, la democràcia, l’estat de dret i els valors europeus”.

A banda del poble ucraïnès, els altres nominats per a l’edició d’enguany eren el cofundador de Wikileaks, Julian Assange, i la Comissió per a la Veritat de Colòmbia, una institució creada el 2016 i que té com a objectiu establir les violacions de drets que es van produir al país sud-americà durant la guerra civil iniciada l’any 1964.

L’any passat la distinció va recaure en el polític opositor rus Alexei Navalny, una de les veus més actives en la denúncia de la corrupció i la manca de reformes per part del govern de Vladímir Putin.

Concedit per primera vegada l’any 1988 a Nelson Mandela i Anatoli Marchenko, el premi Sàkharov reconeix cada any individus, grups o organitzacions que han fet grans contribucions en l’àmbit de la defensa de la llibertat de pensament. El guardó porta el nom del físic rus Andrei Sàkharov, que després de fabricar la primera bomba d’hidrogen per a la Unió Soviètica es van convertir en dissident polític i activista dels drets humans. La compensació econòmica del reconeixement és de 50.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA