Política

Creix la trama pels suborns del ‘Qatargate’

Un dels imputats es declara culpable i situa com a líder de la trama corrupta de Qatar i el Marroc l’exeurodiputat Panzeri

Dos diputats més del grup socialdemòcrata a la cambra estarien implicats en el cas

Primera admissió de culpabilitat en la trama pels suposats suborns de Qatar al Parlament Europeu. Un dels principals implicats en el cas de corrupció, Francesco Giorgi, assessor parlamentari i parella de la vicepresidenta destituïda Eva Kaili, ha reconegut formar part de l’organització per influir en les decisions a favor del Marroc i Qatar.

Detingut des de divendres, igual que Kaili i un tercer imputat, Giorgi va apuntar com a líder de la trama Pier Antonio Panzeri, que, irònicament, també dirigia l’ONG Fight Impunity, les oficines de la qual han estat escorcollades per la policia.

En la seva declaració, l’italià també va reclamar la llibertat de Kaili: “Ho vaig fer tot per uns diners que no necessitava. Alliberin la meva parella, que ha d’estar amb la nostra filla”, va declarar Giorgi davant el tribunal de primera instància de Brussel·les en la seva primera compareixença davant la justícia belga després de ser detingut. L’italià va declarar que només actuava com a “transportista” dels diners en metàl·lic que Panzeri –eurodiputat entre el 2005 i el 2019– utilitzava per influir en les decisions de l’eurocambra en favor de Qatar i el Marroc.

En el cas del Marroc, la xarxa de suborns estaria connectada amb els serveis d’intel·ligència exteriors del país, dirigits pel diplomàtic Yassine Mansouri, i també amb l’actual ambaixador a Polònia, Abderrahim Atmoun, que abans havia estat representant del país davant la Unió Europea (UE), per la qual cosa és una figura coneguda a Brussel·les.

A banda de situar Panzeri com a líder de la trama de suborns al Parlament Europeu, la declaració de Giorgi suma encara més gravetat al cas, que encara continua investigant la justícia belga.

L’italià va ampliar les culpabilitats en assegurar que “sospita” que dos eurodiputats més en actiu podrien haver rebut favors tant de Qatar com del Marroc. Es tractaria d’Andrea Cozzolino i Marc Tarabella, tots dos també del grup dels socialdemòcrates europeus, com ho era Kaili, i el mateix grup per al qual treballava Giorgi.

Crisi socialdemòcrata

La policia belga ja va escorcollar el domicili de Tarabella. Va caldre que la mateixa presidenta de l’eurocambra, Roberta Metsola, viatgés dissabte de Malta a Brussel·les per presenciar l’escorcoll, tal com indica la llei belga. Tant l’eurodiputat belga com el seu advocat han negat haver rebut diners o regals ni de Qatar ni del Marroc.

Malgrat que Tarabella no figura entre els imputats, l’escorcoll al seu domicili va fer que el seu canvi de posició respecte a Qatar prengués especial rellevància: va passar de ser escèptic sobre la situació dels drets humans al país del Golf a posar èmfasi en els avenços que estava fent l’emirat en aquest àmbit. L’assenyalament de Cozzolino, que fins ara està vinculat a la trama per la investigació a un dels seus assistents parlamentaris, també és destacable. L’italià presideix la delegació de l’eurocambra per a les relacions amb el Magrib i fa encara més profunda la crisi en el grup dels socialdemòcrates europeus, al qual pertanyien totes les persones vinculades a l’eurocambra implicades en la suposada trama. El grup, liderat per l’eurodiputada del PSOE Iratxe García, es va reunir d’urgència a Estrasburg per abordar la crisi.

“Àmplia reforma”

En el conclave, els socialdemòcrates van decidir deixar sense les seves funcions dins el grup Cozzolino i altres membres afectats per l’operació policial, com ara Tarabella, l’eurodiputada belga Marie Arena i l’italià Pietro Bartolo. Lluny de dissipar l’ampliació de les sospites pels suposats suborns a l’eurocambra, la declaració de Giorgi ha fet créixer la preocupació. Per això, l’eurocambra busca recuperar-se del terratrèmol causat pels suposats suborns i la seva presidenta va anunciar ahir una “àmplia reforma” per recuperar la confiança dels ciutadans.

Mentre la justícia belga continua la investigació per esclarir els fets, els eurodiputats van optar ahir per aturar tots els expedients legislatius relacionats amb Qatar, com ara la liberalització dels visats, i vetar l’entrada a la institució dels representants del país del Golf.

La fiscalia demana aixecar la immunitat de Kaili

Nazaret Romero González

Dos dies després que fos destituïda com a vicepresidenta de l’eurocambra, la fiscalia europea va demanar aixecar la immunitat a Kaili, que continua empresonada de manera preventiva per la implicació en els suposats suborns de Qatar. En un breu comunicat, la institució que dirigeix la romanesa Laura Kövesi va anunciar que està investigant la grega després que l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) advertís de “sospites” de frau. Concretament, l’OLAF té dubtes sobre la legalitat en la “la gestió de l’assignació parlamentària”, especialment pel que fa a la remuneració dels assistents parlamentaris. Aquesta nova investigació s’afegeix a l’oberta contra Kaili a Grècia per suposats delictes de suborn i blanqueig de capitals. Mentre l’investiguen a Bèlgica i a Grècia, continua a la presó i compareixerà davant el tribunal el 22 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA