Política

QATARGATE

Metsola obre un procediment urgent per suspendre la immunitat de dos eurodiputats pel ‘Qatargate’

La presidenta del Parlament Europeu segueix així la petició de les autoritats judicials belgues

Els dos polítics afectats són el socialdemòcrata belga Marc Tarabella i el socialdemòcrata italià Andrea Cozzolino

La presidenta del Parlament Europeu (PE), la maltesa Roberta Metsola, ha iniciat un procediment urgent per suspendre la immunitat de dos diputats de l’Eurocambra arran d’una sol·licitud de les autoritats judicials belgues, ha informat avui aquesta institució.

Els eurodiputats en qüestió serien el socialdemòcrata belga Marc Tarabella i el socialdemòcrata italià Andrea Cozzolino.

El procediment s’emmarca en la trama de suborns al Parlament Europeu vinculada a Qatar i al Marroc que va sortir a la llum el desembre passat.

La presidenta de l’Eurocambra donarà a conèixer la sol·licitud d’aixecament d’immunitat per a aquests dos eurodiputats al ple que celebrarà l’Eurocambra el proper 16 de gener, ha precisat la institució.

Tot seguit, la sol·licitud serà tramesa a la Comissió d’Afers Jurídics de l’Eurocambra, que haurà de presentar una proposta de decisió.

“Des del primer moment, el Parlament Europeu ha fet tot el possible per ajudar a les investigacions i continuarem assegurant-nos que no hi hagi impunitat”, ha dit la presidenta del PE en un comunicat.

L’Eurocambra estarà “del costat de la llei” i farà “tot el possible” per combatre la corrupció, ha subratllat la presidenta del PE.

Metsola té previst explicar les properes setmanes les seves intencions de reformes per evitar escàndols com el que ha passat recentment, inclosa una revisió de les regles actuals i la millora dels sistemes interns, també en l’aplicació de les normes.

El procediment per aixecar la immunitat a eurodiputats està regulat al Reglament del Parlament Europeu.

Les sol·licituds de suspensió de la immunitat són anunciades pel màxim responsable de l’Eurocambra al ple i després remeses a la Comissió competent.

A continuació, la Comissió d’Afers Jurídics haurà de nomenar un relator, el cas es presentarà en una reunió d’aquesta comissió i es podrà fer una audiència.

El projecte d’informe sobre la petició d’immunitat serà discutit i votat en aquesta comissió, que adoptarà una recomanació perquè tot el Parlament aprovi o rebutgi la sol·licitud.

Tot seguit, la recomanació es presentarà al ple de l’Eurocambra, que per aprovar-la necessitarà una majoria simple.

La presidenta del PE comunicaria després la decisió del Parlament als diputats interessats i a l’autoritat nacional competent.

Metsola ha sol·licitat a tots els serveis i comissions que donin prioritat a aquest procediment amb vista a la seva conclusió abans del 13 de febrer del 2023.

L’eurodiputat Marc Tarabella, el domicili del qual va ser registrat però que no està imputat, ha estat suspès del seu partit a Bèlgica, mentre que el socialista italià Andrea Cozzolino ha estat suspès del grup socialdemòcrata a l’Eurocambra.

Tarabella ha assegurat que és innocent i Cozzolino ha fet públic que vol declarar davant d’un jutge i que està disposat a renunciar a la seva immunitat parlamentària perquè és innocent i se l’està sotmetent a un judici mediàtic.

Fins ara hi ha quatre imputats en el cas dels suborns al PE, que segueixen a la presó preventiva.

Es tracta de l’eurodiputada grega Eva Kaili, la seva parella i assistent parlamentari Francesco Giorgi, el secretari general de l’ONG No Peace Without Justice (No hi ha pau sense justícia), Niccolo Figa-Talamanca i l’exeuroparlamentari italià Pier Antonio Panzeri.

Aquest darrer, polític socialdemòcrata del Partit Democràtic i actualment al capdavant de l’ONG Fight Impunity (Lluita contra la impunitat), està considerat el suposat capitost de la trama corrupta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona