Política

estat francès

La sentència per judici contra Sarkozy per corrupció es dictarà el maig del 2023

L’expresident té dues revisions més previstes per als mesos de novembre i desembre

La sentència pel judici contra l’expresident francès Nicolas Sarkozy (2007-2012) per sospites de corrupció i tràfic d’influències serà dictada per la Cort d’Apel·lació de París el pròxim 17 de maig de 2023.

Aquest procés, que s’ha celebrat els últims 10 dies, respon al recurs interposat per Sarkozy, qui havia estat condemnat a una pena de tres anys de presó en primera instància el març de 2021.

Aquesta condemna es va tractar de la primera en la qual un expresident francès era sentenciat a una pena de presó ferma, és a dir, que implicava una privació de llibertat efectiva.

També han estat jutjats en aquest mateix procés en apel·lació l’històric advocat de l’exdirigent conservador Thierry Herzog i Gilbert Azibert, antic alt magistrat en el Tribunal Suprem.

Segons l’acusació, Sarkozy (actualment de 67 anys) va intentar, després de deixar l’Elisi, obtenir informacions confidencials sobre una instrucció en la qual podia aparèixer com a implicat en un delicte d’abús de feblesa contra la multimilionària Liliane Bettencourt, llavors nonagenària i hereva de l’imperi L’Oréal.

Per a aconseguir aquestes informacions i tractar d’influir sobre les decisions judicials que s’anaven a prendre en aquest cas, l’expresident va establir un pacte amb Azibert, que exercia de fiscal en el Tribunal Suprem.

A canvi d’aquesta intervenció, –sempre d’acord amb la Fiscalia– Sarkozy li va prometre usar de la seva influència perquè Azibert pogués aconseguir un lloc prestigiós a Mònaco.

L’antic president ha negat els càrrecs de corrupció i tràfic d’influències i ha denunciat la invalidesa legal de les 3.500 escoltes a les quals li van sotmetre durant set mesos, considerades proves acusatòries.

Per part seva, la Fiscalia General francesa, que va sol·licitar en apel·lació una pena de tres anys exempts de compliment i va considerar els fets d’“una gravetat sense precedent”, va sol·licitar la mateixa pena per a Herzog i Azibert.

A més d’aquesta condemna de març de 2021, pocs mesos després, al setembre d’aquest any, Sarkozy va tornar a ser sentenciat a un any de presó, de nou en ferm, pel finançament il·legal de la seva campanya electoral de les presidencials de 2012, en les quals va ser apartat de l’Elisi pel socialista François Hollande.

Aquesta segona condemna també l’ha recorregut i el procés d’apel·lació està programat per a novembre i desembre de 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona