Política

Biden afronta una segona meitat de mandat convulsa

La troballa de papers classificats a la residència de Delaware del cap d’estat amenaça de fer trontollar la seva presidència

Els republicans complicaran l’agenda legislativa de la Casa Blanca amb la majoria a la cambra baixa

Els primers 730 dies de l’era Biden com a president dels Estats Units han estat més moguts del que al mateix veterà polític li hauria agradat. Si bé ell es va presentar com el candidat ideal per tornar la calma a la Casa Blanca després de Donald Trump, els seus primers dos anys no han estat exempts de situacions complicades. Ja sigui per factors externs, com la pandèmia de la covid i l’altíssima inflació, o interns, com l’accidentada retirada de l’Afganistan i la troballa de documents classificats entre les seves coses, Biden ha viscut dos anys ben intensos al 1600 de l’avinguda Pennsilvània des que va assumir la presidència el 20 de gener del 2021.

Probablement, les seves setmanes més difícils han arribat just quan es compleixen dos anys del seu mandat. El seu equip legal va trobar entre les seves possessions diferents papers classificats de la seva època de vicepresident amb Barack Obama. En van descobrir a una oficina antiga de Biden i al garatge de casa seva a Wilmington, a l’estat de Delaware. Aquesta troballa, similar a la que va afrontar l’expresident Trump després de deixar el càrrec, pot fer trontollar la resta de la presidència de Biden.

Més enllà d’aquest panorama que afecta directament la figura del president, l’esdeveniment que per a molts pot marcar aquests primers dos anys és l’anul·lació de la històrica sentència de Roe contra Wade per part del Tribunal Suprem dels Estats Units. Amb aquesta decisió, els jutges del Suprem van obrir la porta que cada estat del país decideixi si permet o prohibeix a les dones avortar. Poc després d’aquest anunci, Biden va prometre que convertiria aquest dret en llei a través de la majoria demòcrata a les dues cambres. No obstant això, aquesta situació no es va donar i els republicans van recuperar el control de la majoria de la Cambra de Representants a les eleccions legislatives de mig mandat.

Precisament aquest escenari complica les expectatives legislatives de l’agenda Biden fins al 2024, especialment en qüestions vitals per al president com el canvi climàtic i la immigració. Els republicans podran ara emprendre propostes de llei que s’alineïn amb els seus interessos i, tot i que probablement no es faran realitat perquè el president té la potestat de vetar la majoria de lleis de la cambra, sí que serà una plataforma per presentar les idees del Partit Republicà amb vista a les eleccions presidencials del 2024.

Aquest èxit fa també que els conservadors tinguin el control dels comitès d’investigació de la Cambra de Representants, una eina que utilitzaran els pròxims mesos per indagar sobre diversos temes polèmics de la presidència de Biden en aquests primers dos anys. Alguns analistes diuen que la bancada republicana intentarà aclarir què va passar amb la retirada de l’Afganistan, catalogada com a caòtica per experts internacionals; les polítiques de la frontera sud amb Mèxic, l’escorcoll de l’FBI a la residència de l’expresident Donald Trump a Florida i els tractes comercials del fill de Biden, Hunter, amb la Xina, entre altres temes.

LA DATA

20.01.21
és el dia
que Joe Biden va assumir la presidència dels EUA després d’haver derrotat el republicà Donald Trump.

Dubtes sobre la reelecció el 2024

El caos generat per la troballa de documents classificats entre les possessions de Biden i la seva avançada edat, ja que tindrà gairebé 83 anys el 2024, han obert la porta a l’especulació sobre qui podria ser el candidat demòcrata a les eleccions presidencials d’aquí a dos anys. Si l’actual president finalment es retira, hi ha una llista d’aspirants demòcrates preparats per ocupar el seu lloc, amb noms coneguts com la vicepresidenta Kamala Harris, la senadora Elizabeth Warren i el secretari de Transport, Pete Buttigieg. Tots van ser precandidats a les darreres eleccions i van acabar donant suport a Biden contra Trump.

En principi, l’opció més lògica seria la de la vicepresidenta Harris, però el seu paper a la Casa Blanca ha estat lluny de ser ideal. Harris va estar al centre de la polèmica després d’assegurar que les fronteres dels EUA eren segures mentre es vivia una crisi migratòria. Els alcaldes i les autoritats de les ciutats frontereres la van criticar per no haver visitat la zona. A més, té índexs de popularitat baixos. Sigui com sigui, Biden no ha anunciat encara si es presentarà o no a la reeeleció. Una vegada aquesta incògnita sigui resolta, la maquinària del Partit Demòcrata començarà a rodar per mantenir el poder a la Casa Blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona