Política

ESTAT ESPANYOL

Sánchez qüestiona el lideratge de Feijóo en el cara a cara al Senat

El president del govern espanyol qualifica de “pura xerrameca” el Pla de Qualitat Institucional del líder dels populars, del qual ha dit que amb la seva sortida de la Xunta “han guanyat els gallecs però hem perdut tots els espanyols”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha llançat una esmena a la totalitat contra la gestió d’Alberto Núñez Feijóo en un cara a cara de clar to electoral i en què el líder del PP l’ha atacat amb duresa per la llei del ‘només sí és sí’ acusant-lo de rebaixar “sabent” les penes a agressors sexuals.

El ple del Senat ha estat l’escenari del primer enfrontament dialèctic de l’any entre Sánchez i Feijóo, que han intercanviat retrets després d’una primera intervenció del cap de l’Executiu en què ha fet l’anunci de la pujada del salari mínim interprofessional en un 8%, fins a 1.080 euros bruts al mes en catorze pagues.

A partir d’aquest anunci, Sánchez, que ha ratificat que esgotarà la legislatura, ha protagonitzat una defensa tancada de les polítiques progressistes que ha contrastat amb les tesis neoliberals.

Ha estat en aquest context en què ha acusat la dreta d’impulsar un pla per afeblir i soscavar l’estat del benestar i convertir drets en mercaderies.

“Aquest és el model que a la dreta i la ultradreta els agradaria aplicar a tot Espanya, l’afebliment, si no la inexistència de l’Estat del benestar, l’empobriment de la majoria per a l’enriquiment d’una minoria”, ha subratllat.

Han estat les primeres andanades que ha llançat contra l’oposició i després de les quals Feijóo ha contraatacat pel flanc de la llei del ‘només sí és sí’ davant la divisió entre els socis de la coalició per reformar-la.

Segons la seva opinió, Sánchez passarà a la història per haver rebaixat les penes als agressors sexuals “ sabent” i vol modificar ara la llei no per “ decència” ni pel dany causat a les dones, sinó per la “por” i les enquestes.

“Un govern es pot equivocar, és d’humans, però la llei del ‘només sí és sí’ que no és el fruit d’un error, és el resultat de la seva insensibilitat i de la seva irrellevància com a president”, li ha dit.

A més, després de l’anunci de la pujada del salari mínim, ha exigit a Sánchez un pla de rendes perquè “és la seva obligació”.

El president del govern espanyol ha demanat a Feijóo que deixi d’insultar en un tema delicat com el de la llei del ‘només sí és sí’ i ha precisat que el canvi que proposa és “una qüestió tècnica” per evitar els seus efectes indesitjats.

Després d’aquesta puntualització ha començat un reguitzell de retrets al líder del PP buscant desacreditar-lo en tots els fronts tant en la seva tasca a la presidència de la Xunta, com en el vessant de gestor econòmic o el d’“estadista internacional”.

A més, ha qualificat de “pura xerrameca” el seu Pla de Qualitat Institucional.

L’incompliment de la Constitució per tenir bloquejat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) o la il·legitimitat de què acusa el govern han estat alguns aspectes sobre els quals ha incidit Sánchez, que ha recorregut nombroses vegades a la ironia per desqualificar les crítiques i la gestió del líder del PP.

Així, ha considerat que el súmmum del desvergonyiment és que Feijóo lamenti el nomenament “polític” del president de Correus quan ell va ser designat pel govern de José María Aznar per a aquest lloc i no creu que ho fessin per la seva “experiència com a carter”.

Per tot això, ha arribat a afirmar sobre Feijóo que amb la seva sortida de la Xunta “han guanyat els gallecs però hem perdut —ha dit— tots els espanyols” i ha recordat casos de corrupció com en els que van estar involucrats Rodrigo Rato, Eduardo Zaplana o Jaume Matas.

No s’hi ha referit en la seva rèplica Feijóo però sí als “quaranta ministres que ha cessat en quaranta anys” Sánchez (un lapsus que ha corregit per assenyalar que volia dir quatre anys) i que creu que evidencia la mediocritat de l’Executiu.

Ha denunciat el “triomfalisme” del govern espanyol respecte a l’economia i ha qualificat de “broma”, discurs “populista” i atac a l’estat autonòmic les crítiques de Sánchez al desmantellament de l’estat del benestar, ja que educació, sanitat o dependència depenen de les autonomies.

No ha faltat al tancament del cara a cara un altre lapsus, en aquest cas de Sánchez, per alertar que gairebé un any després que Feijóo fos proclamat president del govern (volia dir del PP) el seu llegat sigui un pacte amb Vox a Castella i Lleó o incomplir la Constitució amb el CGPJ, cosa que ha assumit que al líder popular “li rellisca”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona