Política

Regne Unit

Londres i Brussel·les arriben a un acord duaner sobre Irlanda del Nord, segons la premsa britànica

La Unió Europea hauria acceptat una proposta que evitaria els controls de rutina als productes destinats al nord de l’illa

La Comissió també hauria fet concessions pel que fa a la jurisdicció del Tribunal de Justícia de la UE al territori sota administració britànica

El Regne Unit i la Unió Europea (UE) han arribat a un acord duaner que pot ajudar a posar fi a les disputes pel controvertit Protocol del Brexit per a Irlanda del Nord, dissenyat per evitar una frontera física a Irlanda, segons informa aquest dimecres el diari The Times.

El marc per a un acord es coneix després de mesos de negociacions a càrrec de funcionaris del ministeri britànic d’Afers Exteriors i Tim Barrow, assessor de seguretat nacional del primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak. D’acord amb la informació del diari britànic, Brussel·les ha acceptat una proposta que evitaria la necessitat de controls de rutina en els productes destinats al nord d’Irlanda.

A més, la UE ha accedit per primera vegada a què el Tribunal de Justícia de la UE pugui pronunciar-se sobre qüestions relacionades amb el territori només si els tribunals d’Irlanda del Nord li remeten un cas, afegeix el diari. Fins ara, Brussel·les havia insistit que la Comissió Europea hauria de poder portar els casos directament als tribunals comunitaris.

Això pot ajudar a posar fi a l’estancament del Protocol per a Irlanda del Nord, que han complicat les relacions entre Londres i Brussel·les.

Segons aquest protocol, Irlanda del Nord queda dins del mercat interior comunitari i britànic, per la qual cosa els controls al comerç entre el Regne Unit i la UE s’efectuen en els punts d’entrada nord-irlandesos i això ha provoca problemes burocràtics. La frontera comercial, situada al mar d’Irlanda, ha creat també problemes polítics entre els unionistes nord-irlandesos, ja que consideren que afecta la seva relació amb la resta del Regne Unit.

L’objectiu del protocol era evitar una frontera física entre la República d’Irlanda i la Irlanda del Nord sota administració britànica per tal de no perjudicar l’acord de pau que va posar fi al conflicte entre republicans i unionistes el 1998.


Controls duaners diferenciats
En matèria duanera, l’acord es basa en gran mesura en les propostes del Regne Unit per un sistema de carrils verds i vermells. Es permetria l’entrada de mercaderies britàniques destinades a Irlanda del Nord sense controls de rutina, mentre que les mercaderies per a la seva posterior exportació a la República d’Irlanda se sotmetrien als tràmits duaners als ports d’Irlanda del Nord.

Les dades sobre els moviments dels vehicles es compartirien amb la UE i el Regne Unit acceptaria investigar qualsevol activitat sospitosa, assenyala The Times.

Segons el pla, el Regne Unit i la UE negociarien un acord separat a llarg termini que cobreixi les exportacions de carn, animals vius i altres productes a Irlanda del Nord, i Londres acordaria mantenir els estàndards veterinaris de la UE en els béns exportats al nord de l’illa.

L’article, que cita fonts britàniques, explica que Brussel·les hauria fet concessions significatives en qüestions com la jurisdicció de la cort europea. “Aquest és un tema crític de sobirania i aquesta romandrà amb el Regne Unit”, indica una font del govern.

“La UE s’ha mogut molt de la seva posició original. Aquest acord no complaurà ningú, però l’esperança és que satisfaci suficientment a tots”, afegeix una altra font al rotatiu.

Aquesta informació apareix publicada l’endemà del tercer aniversari de la sortida oficial del Regne Unit de la UE, després que els britànics votessin a favor del Brexit en el referèndum celebrat el juny del 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona