Política

estats Units

El fiscal que investiga Trump cita a declarar Pence

L’exvicepresident nord-americà pot ser un testimoni decisiu

L’exvicepresident dels Estats Units Mike Pence i l’exassessor de seguretat nacional Robert O’Obrien han estat citats a declarat pel fiscal especial que investiga el cas dels documents classificats trobats a la residència de l’expresident nord-americà Donald Trump a Mar-a-Lago (Florida) i els esforços per anul·lar el resultat de les eleccions presidencials de 2020, segons informava la premsa local.

La cadena ABC, que cita fonts pròximes al cas, assegura que la citació arriba després de mesos de negociacions entre l’equip legal de Pence i els funcionaris del Departament de Justícia nord-americà.

Segons la CNN, l’oficina del fiscal especial busca informació sobre les seves interaccions amb Trump el dia de l’assalt al Capitoli, el 6 de gener de 2021.

Tot i que el fiscal no ha detallat la finalitat de la citació, com tampoc ha concretat la data, Pence potser clau en la investigació oberta contra l’expresident. Trump va pressionar públicament a Pence –que presidia la sessió del Congrés– per no certificar els resultats de les eleccions, però l’aleshores vicepresident s’hi va negar. Pence va denunciar l’actuació de Trump el 6 de gener com “imprudent”, però va declinar respondre a les preguntes del comitè parlamentari que investigava l’assalt al Capitoli.

Trump, que va anunciar la seva candidatura a la nominació del Partit República per a les presidencials del 2024, podria intentar de bloquejar el testimoni de Pence invocant el privilegi executiu, com ja va intentar de fer-ho amb altres exfuncionaris. Es creu que Pence també estudia competir per la nominació republicana.

El novembre passat, el fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va anunciar el nomenament d’un fiscal especial per investigar els escàndols de l’exmandatari nord-americà, que ja ha anunciat la seva intenció de competir de nou per la Presidència dels Estats Units el 2024. Les investigacions sobre l’assalt al Capitoli se centraran, segons Garland, en aclarir si hi va haver una o més persones que “van interferir en el traspàs de poder” i en el procés de ratificació del demòcrata Joe Biden com a president en el Congrés, després de guanyar els comicis de 2020 davant Trump.

Pel que fa al cas dels documents classificats localitats a Mar-a-Lago, el màxim responsable del Departament de Justícia va puntar que investigar l’ús de documents classificats que van ser trobats a la residència de Trump per l’FBI i aclarir si hi va haver obstrucció a la Justícia durant la investigació. Tant Mike Pence com l’actual president Joe Biden han reconegut tenir també documentats classificats en les seves residències, tot i que tots dos es van posar a dipositat de les autoritats per cooperar amb qualsevol possible investigació a diferència i de Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid