Política

Exhibició d’unitat contra Putin

La solidaritat aliada amb Ucraïna domina una Conferència de Munic sense presència russa

Scholz mostra disposició a liderar la resposta europea a la guerra

Zelenski reclama celeritat en l’entrega d’armes

Per primer cop en anys, la Conferència de Seguretat de Munic no incloïa la presència de representants del Kremlin perquè no hi havien estat convidats. I, per primer cop des de l’inici de la invasió d’Ucraïna, fa gairebé un any, a Olaf Scholz se’l veia disposat a assumir el lideratge de la resposta europea a la guerra desfermada pel president Vladímir Putin.

“Hem arribat a un acord per subministrar els tancs Leopard que necessita Ucraïna per a la seva defensa. I no entenc les demores per part d’aquells que abans ens pressionaven”, va dir el canceller, en una clara referència a les reclamacions de certs aliats –principalment Polònia– perquè donés llum verd a l’enviament d’aquests carros de combat i que, dues setmanes després, continuï sense concretar-se quan es farà.

Mentre Scholz es treia l’espina, el francès Emmanuel Macron descartava la marxa enrere: “No és l’hora del diàleg, perquè Rússia ha triat el camí de la guerra”, va dir, en el següent torn de paraula.

França s’ha mogut fins ara en les grans promeses i els compromisos de solidaritat amb Ucraïna. Però se situa entre els països aliats que no es decideixen a enviar els seus tancs, que, en el cas francès, serien els Leclerc. També s’ha desmarcat del primer moment en què semblava disposat a aportar avions de combat, potser aprofitant que els EUA tampoc no ho volen fer.

Scholz va aparèixer segur i convincent, en una conferència en què per part dels aliats transatlàntics s’espera avui la intervenció de la vicepresidenta Kamala Harris, mentre que per part del bloc europeu ho farà la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen. El canceller no ha de témer de cap de les dues retrets o indirectes, ja que la seva consigna ha estat sempre que qualsevol decisió s’ha d’adoptar per consens entre els aliats.

Washington i Berlín s’esforcen ara mateix a mostrar cohesió. Alemanya entrena ja al seu territori els soldats ucraïnesos, amb la perspectiva de lliurar els catorze Leopard2 promesos a finals de març. Per part nord-americana, no hi ha un calendari clar respecte als seus Abrams, el seu equivalent als tancs de fabricació alemanya.

Contribució alemanya

La Conferència de Seguretat s’havia obert amb un missatge virtual del president Volodímir Zelenski, un format que comença a ser l’habitual en trobades dels líders del món occidental i que en aquest cop era quasi obligat. El pròxim dia 24 és l’aniversari de l’inici de la invasió russa i, dos dies abans, s’espera a Varsòvia el president Biden. “Es diu que David lluita contra Goliat a la vora del riu Dnipro”, va dir Zelenski. “Vull corregir-ho: David no només lluita a la riba del Dnipro; també de l’Spree i del Sena”, hi va afegir, en referència als rius ucraïnès, berlinès i parisenc. De la pau a Ucraïna en depèn l’europea.

Ucraïna necessita “més velocitat” en els lliuraments d’armes, va recordar. Un missatge que, en altres moments hauria sonat a retret a Scholz, però que ara el reforçava. Al capdavall, Alemanya és el primer contribuent a escala de la Unió Europea en ajut humanitari, financer i d’armament a Ucraïna. En part, perquè li correspon com a gran potència europea. I, en part, com a mea culpa davant la dependència energètica de Rússia, que ha hagut de tallar acceleradament arran de la invasió a Ucraïna.

LES FRASES

És assenyat preparar-se per a una guerra llarga
Olaf Scholz
CANCELLER ALEMANY
No és l’hora del diàleg, perquè Rússia ha triat el camí de la guerra
Emmanuel Macron
PRESIDENT FRANCÈS

El govern espanyol no contacta amb la dona de González

La dona del periodista empresonat a Polònia Pablo González va denunciar ahir que “ningú des del Ministeri d’Afers Estrangers” espanyol hagi contactat amb la família des que va ser detingut, fa un any. Polònia acusa el reporter basc, arrestat quan cobria l’entrada de refugiats ucraïnesos, d’espiar per a Rússia.

L’avenç rus força l’ordre d’evacuar civils de Bakhmut

Ucraïna va ordenar ahir l’evacuació dels darrers habitants del bastió de Bakhmut, a la regió del Donbass (est), objectiu prioritari de les tropes russes i on es lliuren, des de fa setmanes, els combats més cruents de tota la campanya militar. Només ahir, hi va haver cinc civils morts i nou de ferits, segons les autoritats locals. Pel cantó rus, a més de mercenaris del grup Wagner, combatrien també reservistes poc experimentats. Segons la premsa dels EUA, la Casa Blanca va aconsellar a Kíiv renunciar a Bakhmut a causa de l’elevat cost en vides humanes per defensar una plaça de valor més simbòlic que estratègic.

L’OMS alerta sobre la salut mental a Ucraïna

Uns 10 milions d’ucraïnesos –gairebé un terç de la població– que s’han quedat al país després de la invasió russa tenen problemes mentals, segons va alertar ahir el director a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). D’aquests, uns 4 milions presenten símptomes entre moderats i severs.

Bielorússia s’obre a fabricar avions d’assalt russos

El líder bielorús, Aleksandr Lukaixenko, ha dit que el seu país està disposat a fabricar avions d’assalt russos, en una reunió amb Putin prop de Moscou. D’altra banda, Minsk ha restringit l’entrada de camions polonesos en resposta al tancament de la principal frontera entre tots dos països, anunciat per Varsòvia.

Rutte veu més a prop el lliurament de caces a Kíiv

El primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, veu possible un acord per subministrar avions de combat a Ucraïna, tal com va passar amb els tancs. Sobre aquests últims, va assegurar ahir a Kíiv que la primera tongada de Leopards enviats pel seu país, Dinamarca i Alemanya seran lliurats tan aviat com es pugui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat