Política

conferència de seguretat de munic

Morawiecki: Cal dir que Rússia ha de perdre la guerra

El primer ministre polonès ha reiterat que Polònia està disposada a lliurar avions de combat a Ucraïna sempre que sigui com a part d’una coalició de diversos països

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha demanat aquest divendres un canvi de mentalitat a la Unió Europea (UE) que impliqui deixar de dir que Rússia no ha de guanyar la guerra d’Ucraïna i afirmar, per contra, que ha de perdre.

Els ucraïnesos “estan morint en el front no sols per la seva sobirania i llibertat, sinó també per la pau a Europa”, ha destacat durant un debat de la Conferència de Seguretat que ha arrencat avui a Munic (sud d’Alemanya).

Morawiecki ha reiterat que Polònia està disposada a lliurar avions de combat a Ucraïna sempre que sigui com a part d’una coalició de diversos països europeus i ha subratllat que Varsòvia ha subministrat un nombre de tancs i vehicles de combat major que cap altre estat.

A més, ha instat a accelerar al màxim l’adhesió d’Ucraïna a la UE i a facilitar la seva entrada en l’OTAN, alguna cosa que ha d’ocórrer “com més aviat millor” perquè Kíiv sigui part d’un sistema estable i no un “matalàs” entre blocs.

El polític conservador ha afegit que en aquest sentit cal ser “valents”, ja que els esdeveniments que es produeixen ara “modelaran el futur d’Europa durant dècades”.

Per contra, la ministra d’Afers Exteriors francesa, Catherine Colonna, que també ha participat en el debat, s’ha mostrat més cautelosa en aquest aspecte i ha recordat que els procediments d’adhesió estan reglamentats de manera estricta per una sèrie de raons.

“Tots saben quines són les regles del joc”, ha raonat, tot i que ha subratllat que França està disposada a fer costat a Ucraïna “durant el temps que faci falta” fins que acabi el conflicte.

Preguntada per la qüestió de les negociacions diplomàtiques entre Rússia i Ucraïna, Colonna ha defensat que aquestes no es produeixin “de moment”, ja que cal deixar clar que “hi ha alguna cosa després de la guerra” però la condició indispensable per a arribar a això és “derrotar l’agressió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió