Política

Portes obertes

Els ucraïnesos fa un any que tenen garantit l’accés directe a la Unió Europea, mentre s’endureixen les condicions per a la resta de migrants

A Alemanya hi ha més d’un milió de refugiats d’Ucraïna, més que els que van arribar en la crisi migratòria del 2015 i el 2016

La norma que dona dret immediat a residència i escolarització es va haver de rescatar dels calaixos
L’Europa central i oriental comparteix la visió dels ucraïnesos sobre el perill rus

Si una cosa va quedar clara en la crisi migratòria del 2015 és que la Unió Europea (UE) no és ni de bon tros el paradís per a refugiats i migrants. Ara bé, això ha canviat aquest any, almenys per als 4,8 milions de refugiats ucraïnesos que han fugit a països comunitaris per escapar-se de la invasió russa. Si bé Polònia és el país de la UE que més refugiats ucraïnesos acull, l’èxode ucraïnès es pot calibrar en només una frase: Alemanya ha acollit en un any més persones procedents d’Ucraïna que durant la crisi dels refugiats del 2015 i el 2016. A la primera economia europea ja hi ha més d’un milió de refugiats ucraïnesos.

La porta oberta de la Unió Europea als qui fugen de la guerra a Ucraïna no té precedents. Mentre els Vint-i-set s’esforcen a reforçar l’anomenada Europa fortalesa perquè els migrants no arribin a territori comunitari, la UE va activar pocs dies després de l’inici de la guerra la directiva que donava protecció automàtica temporal als refugiats.

La norma, que dona immediatament dret a residència, a treballar i a l’escolarització, entre d’altres, es va haver de rescatar dels calaixos. S’havia començat a gestar en plena època de conflictes als Balcans, quan molts ciutadans de la regió aspiraven a arribar a la Unió Europea, però no es va aprovar fins al 2001. No s’havia arribat a posar en marxa en més de dues dècades, fins que Rússia va llançar l’atac contra Ucraïna.

Contràriament al que havia fet abans, la UE rebia els ucraïnesos amb els braços oberts, cosa que no ha havia fet amb altres refugiats que fugien d’altres conflictes i que principalment arribaven d’Àfrica. La fugida d’ucraïnesos també comportava un altre factor: els països del centre i l’est d’Europa –tradicionalment els més contundents en l’oposició a una resposta europea a la gestió migratòria– no només tenien una certa proximitat cultural amb Ucraïna, sinó també una visió compartida sobre el perill rus. Alguns d’ells encara senten que els sobrevola el fantasma rus i això va influir també en el seu canvi de posició respecte als refugiats ucraïnesos.

Tot i que la porta oberta als refugiats ucraïnesos és un fet sense precedents, els termes en què s’aborda ara per ara el debat migratori a Brussel·les mostren que està lluny de ser un canvi de paradigma en la gestió migratòria. “L’actual rebuda als refugiats ucraïnesos no és tant un canvi de paradigma com un exemple d’una major politització de l’accés a la protecció”, indica en un estudi Lucas Rasche, expert del laboratori d’idees Jacques Delors.

Mentre la UE avança a poc a poc en la mà de ferro contra els refugiats, amb fins i tot la possibilitat de finançar la construcció de murs per evitar que arribin a territori comunitari, i continuen les devolucions en calent a les fronteres exteriors, la gestió dels refugiats ja s’ha convertit en una qüestió geopolítica: les portes del club comunitari s’obren i es tanquen segons el context polític del qual arriben els qui busquen protecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona