Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna ha respost a gairebé un centenar d’atacs russos en les últimes 24 hores

Estaven dirigits principalment contra zones del nord-est i l’est del país, on es concentren els combats més importants

L’exèrcit ucraïnès assegura que els enfrontaments es mantenen “carrer per carrer” a l’estratègica ciutat de Bakhmut

L’exèrcit ucraïnès ha respost en les últimes 24 hores a gairebé un centenar d’atacs russos dirigits principalment contra zones del nord-est i l’est d’Ucraïna, on es concentren els combats més importants entre els dos bàndols.

Segons ha informat aquest dijous l’Estat Major de l’exèrcit ucraïnès, l’ofensiva russa es concentra a la regió de Khàrkov, al nord-est, i a les veïnes Lungansk i Donetsk, a l’est, les dues frontereres amb Rússia.

“Ucraïna ha repel·lit atacs a prop de Kupiansk, a l’est de la regió de Khàrkiv, no gaire lluny de la veïna Lugansk, i a les poblacions de Lyman, Bakhmut, Adviika i Xakhtarsk, a Donetsk”, on, segons l’Estat Major, “ Rússia està concentrant els seus principals esforços ofensius”.

Precisament, a l’estratègica localitat de Bakhmut, l’exèrcit ucraïnès assegura que els enfrontaments es mantenen “carrer per carrer”, ja que el control de la zona permetria a qualsevol dels bàndols disposar d’un corredor segur per transportar armes i soldats.

L’Estat Major també ha informat que Rússia ha llançat 19 atacs aeris i 37 atacs amb sistemes de coets de llançament múltiple durant l’últim dia, causant danys a pobles i llogarets i ferint un nombre no especificat de civils.

Kíiv assegura que Moscou manté la seva dura ofensiva a la zona per aconseguir el control total sobre Donetsk, una de les quatre regions que Moscou es va annexionar unilateralment el mes de setembre passat i que encara no ha aconseguit ocupar totalment.

“Les milícies locals a les quals donen suport Rússia i els grups mercenaris privats, com el Grup Wagner, amb el suport del Kremlin, han estat ajudant les forces regulars russes a l’àrea i han patit grans pèrdues”, ha precisat l’exèrcit ucraïnès citat per les agències locals.

També ha advertit que l’amenaça que Rússia llanci atacs amb míssils “segueix sent alta a tot Ucraïna” i, per això, les autoritats ucraïneses mantenen un reforç de les mesures de seguretat a tot el país, que demà viurà el primer aniversari de l’inici de la invasió.

També al sud-est ucraïnès, a la regió de Kherson, es van produir aquest dimecres atacs que van matar, segons l’administració regional, almenys dos civils.

“Els ocupants russos van disparar 71 vegades a la regió de Jerson. Van atacar amb diverses armes: MLRS (sistemes de llançament múltiple de coets), morters, artilleria, tancs i vehicles aeris no tripulats”, han assenyalar tes autoritats regionals.

Aquesta regió està ocupada en part per l’exèrcit rus, que es va retirar a la riba esquerra del riu Dnièper el mes de gener passat i la va deixar partida en dos.

Es disparen les alertes aèries a Kíiv

Una forta explosió s’ha sentit avui a la part occidental de la ciutat de Kíiv, ha assegurat el mitjà ucraïnès The Kyiv Independent. Minuts abans de produir-se la detonació, s’havien activat les alertes aèries a tota la ciutat, que han estat sonant gairebé una hora. Alguns ciutadans, després de disparar-se les alarmes, que anuncien la possibilitat d’un atac aeri de l’exèrcit rus, s’han refugiat al metro, segons l’agència Efe.

L’incident s’ha produït mentre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fa una visita oficial a Kíiv, on s’ha entrevistat amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Finalment, la defensa aèria ucraïnesa ha abatut un dron de reconeixement rus quan sobrevolava la regió de Kíiv, que va fet que s’activessin aquest dijous les alertes en la capital del país, ha informat el portaveu del comando de les Forces Aèries, coronel Yuriy Ignat.

Rússia ja ha llançat sobre Ucraïna gairebé 5.000 míssils

L’Exèrcit rus ha llançat sobre Ucraïna des que es va iniciar la invasió del país, de la qual demà es compleix un any, gairebé 5.000 míssils, segons ha informat aquest dijous Oleksii Hromov, cap Adjunt de l’Estat Major General de les Forces Armades d’Ucraïna.

En declaracions que recullen les agències locals, el responsable militar ha agregat que els russos han llançat en aquest any uns 3.500 atacs aeris sobre sòl ucraïnès.

“En general, des del començament de l’agressió armada russa a gran escala, les forces d’ocupació russes han llançat gairebé 5.000 míssils i gairebé 3.500 atacs aeris en el territori d’Ucraïna”, ha precisat Hromov.

El militar també va destacar que els ucraïnesos han sofert també durant la invasió un total de 1.100 atacs amb vehicles aeris no tripulats (drons).

Segons ha explicat, “a causa de la falta de míssils d’alta precisió en el seu arsenal, les forces russes utilitzen míssils de creuer antivaixell Kh-22, els anomenats ’assassins de portaavions’, per a destruir la infraestructura civil ucraïnesa”.

Només durant aquest mes de febrer les forces ucraïneses van derrocar 6 avions, 2 helicòpters, 80 míssils de creuer i 84 UAV (vehicles aeris no tripulats) dels russos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona