Política

Varsòvia envia els primers tancs Leopard a Ucraïna

Ho ha anunciat avui divendres el president polonès, Andrzej Duda

Ha afirmat que “és l’avançada de la coalició internacional” formada per diversos països europeus per donar suport a Kíiv amb armament pesat

El president polonès, Andrzej Duda, ha anunciat aquest divendres que “els tancs Leopard polonesos ja han estat enviats a Ucraïna”, en una roda de premsa posterior a la reunió de l’Assemblea de Seguretat Nacional a Varsòvia.

L’anunci de Duda ha estat confirmat pel ministre polonès de Defensa, Mariusz Blaszczak, també present a la reunió de l’Assemblea, que ha especificat que són aparells Leopard2 A4.

La decisió d’enviar aquest tipus de tancs a Ucraïna va ser expressada pel mateix Duda durant la seva visita a Kíiv l’11 de gener passat, i segons ha explicat aquest divendres el president polonès “és l’avançada de la coalició internacional” formada per diversos països europeus per donar suport a Ucraïna amb armament pesat.

Polònia va ser el primer país a proposar la formació d’un grup de donants de tancs avançats a Ucraïna i va expressar la seva voluntat d’enviar alguns dels seus Leopard 2, fins i tot abans de comptar amb el permís del govern Alemany per exportar armes de fabricació germànica.

L’exèrcit polonès té 240 tancs Leopard 2, dels quals 137 són de la versió A4, els que s’han enviat a Ucraïna, i 105 pertanyen a l’A5, així com una desena aproximadament de Leopard 2 PL modificats per la indústria polonesa.

L’anunci de Duda té lloc mentre el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, és aquest divendres a Kíiv, on participarà en una sessió extraordinària del Parlament ucraïnès i s’entrevistarà amb el president del país, Volodímir Zelenski.

Morawiecki ha confirmat a la capital ucraïnesa el lliurament dels quatre primers tancs Leopard polonesos i ha assegurat que aviat n’hi enviaran més-

En una roda de premsa conjunta amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, Morawiecki ha instat “els nostres socis de la Unió Europea (UE) i l’OTAN a fer el mateix i a ampliar encara més les sancions contra Moscou,” ja que, al seu parer,el desè paquet proposat és “massa feble”.

“Avui mateix demanaré a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que inclogui més noms a la llista de sancionats, sobretot els d’alguns propagandistes extremadament nocius”, ha dit el cap del govern polonès.

Morawiecki ha expressat “el suport als nostres germans ucraïnesos des de la que actualment és la capital de la llibertat, la fortalesa més oriental de l’Europa lliure” en el primer aniversari de l’esclat de la invasió russa i l’esclat de la guerra.

El primer ministre polonès ha afegit que “en els plans de Rússia” el seu país “hauria de ser el següent a la llista” i que “no hi ha lloc al món lliure per a la doctrina de la ‘mir’ [pau] russa” des que fa un any Moscou “va revelar el seu veritable rostre”.

Com a part de la seva visita, Morawiecki ha participat en un ple extraordinari del Parlament ucraïnès.

Per la seva banda, Zelenski s’ha referit a la possibilitat de crear una “coalició aèria” que serveixi perquè el seu país rebi avions de combat de països occidentals i, tot i que que ha admès que “és un tema difícil”, s’ha mostrat confiat que “se superi aquest tabú”.

“Estem treballant en aquesta direcció”, ha subratllat el president ucraïnès, “perquè enfortiria l’exèrcit ucraïnès i, el que és més important, augmentaria la seguretat del nostre espai aeri”.

A més, com a part de l’assistència logística que Polònia presta a Ucraïna, Zelenski ha agraït “una proposta del primer ministre polonès perquè 2.500 dels nostres soldats rebin tractament mèdic i rehabilitació a Polònia”.

D’altra banda, el president polonès, Andrzej Duda, ha assegurat avui a la ràdio polonesa que ha convidat Zelenski a visitar Varsòvia quan les circumstàncies siguin propícies, ja que, ha dit, “li agradaria molt a la gent ucraïnesa (que viu) a Polònia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona