Política

G20

Nou intent fallit d’acord sobre la guerra a Ucraïna al G20

Les divergències, segons el cap de la diplomàcia índia, han estat “només” dos paràgrafs del text final i, per tant, la falta d’acord no es pot llegir com un fracàs de la reunió

Blinken i Lavrov mantenen una breu conversa, la primera des de l’inici de la invasió russa

Els ministres d’Afers Estrangers del G20 no han aconseguit aquest dijous arribar a un acord conjunt sobre la guerra a Ucraïna a causa de les posicions divergents sobre la invasió russa. Es repeteix així la mateixa situació que a la reunió de ministres de Finances fa una setmana.

“S’ha fet un sumari perquè hi ha hagut diferències en l’assumpte d’Ucraïna, cosa que no hem pogut conciliar entre les parts amb diferents posicions”, ha dit el cap de la diplomàcia índia, Subrahmanyam Jaishankar, en una roda de premsa per explicar els motius pels quals no s’ha pogut arribar a un acord conjunt.

Les divergències, segons ha remarcat, han estat “només” dos paràgrafs del text final i ha insistit que en tots els altres punts els ministres han tingut posicions similars i que, per tant, la falta d’acord no es pot llegir com un fracàs de la reunió.

En lloc de l’acord, la presidència del G20, en mans de l’Índia, ha presentat un sumari que resumeix els punts discutits a la reunió i les diferències. “Hi ha gairebé un 95% en termes d’acord de clàusules, i és només en dues clàusules que no hem pogut posar tothom a la mateixa pàgina”, ha dit Subrahmanyam Jaishankar, que ha evitat dir quins països han estat en desacord.

La trobada, però, sí que ha propiciat que el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, i el ministre d’Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, hagin mantingut una breu conversa al marge de la reunió ministerial del G20 a Nova Delhi. Ha estat el primer cop que han mantingut una trobada personal des de l’inici de la guerra a Ucraïna. Tot i així, la portaveu d’Afers Estrangers rus, Maria Zakhàrova, ha dit que Blinken va sol·licitar parlar amb Lavrov i ha puntualitzat que no ha estat “una negociació o una reunió”.

L’agost de l’any passat els dos diplomàtics van coincidir en una reunió ministerial de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) a Nom Pen, però no hi van mantenir cap conversa..

Més tard, Lavrov va assegurar que no va veure que Blinken volgués parlar, mentre que la delegació russa a Cambodja va assegurar que el cap de la diplomàcia russa “va tenir contactes amb tothom que no s’amagava”.

Blinken va assenyalar aquest dimecres a l’Uzbekistan abans de viatjar a l’Índia que tenia previst reunir-se amb Lavrov al G20 i que tampoc ho faria amb el seu homòleg xinès, Qin Gang.

“No hi ha plans de veure’ls al G20, tot i que sospito que segurament estarem junts en sessions grupals d’un tipus o un altre”, va indicar Blinken a Taixkent, la capital uzbeka, des d’on va viatjar a Nova Delhi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia