Política

iran

Teheran permetrà a l’OIEA més control sobre el seu programa nuclear

L’organisme internacional qualifica de constructives les converses amb les autoritats iranianes

L’Iran ha acceptat voluntàriament sotmetre’s a més mesures de verificació, encara sense concretar, dins dels esforços de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) i aclarir els dubtes sobre la naturalesa del seu programa nuclear, segons han anunciat aquest dissabte totes dues parts en un comunicat conjunt recollit per l’agència Efe.

L’acord ha estat anunciat després d’una reunió del director de l’OIEA, Rafael Grossi, a Teheran amb el president de l’Iran, Ebrahim Raisi, perquè la col·laboració “torni al camí correcte”, ha indicat diplomàtic argentí en una roda de premsa a Viena.

Grossi va viatjar divendres a la capital iraniana, on es va reunir amb el cap de l’Organització de l’Energia Atòmica de l’Iran, Mohamad Eslami.

Abans de la publicació del comunicat, l’argentí havia assegurat haver mantingut “converses constructives” amb funcionaris iranians, que podrien aplanar el camí per la represa de les negociacions per reactivar el pacte nuclear, assolit el 2015 a Viena, entre l’Iran i les grans potències per limitar les activitats nuclears iranianes a canvi de l’aixecament de les sancions internacionals. “Estem treballant de valent”, ha dit l’argentí, en declaracions recollides per l’agència Efe. “Estic segur que obrirem el camí per aconseguir acords importants amb les constructives converses que estem mantenint”, va afirmar Grossi des de Teheran.

L’Iran negocia des de fa mesos amb Alemanya, França el Regne Unit, Rússia, la Xina i, de forma indirecta amb els Estats Units, la restauració de l’acord, que va quedar ferit de mort el 2018 per la decisió de l’aleshores president nord-americà, Donald Trump, d’abandonar unilateralment el pacte.

El viatge de Grossi a la capital iraniana, on va arribar divendres, es produeix enmig de les discussions entre l’organisme internacional i l’Iran sobre l’augment d’un 40,5% de les seves reserves d’urani enriquit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona