Política

El TPI ordena detenir Putin per crims de guerra a Ucraïna

El Tribunal Penal Internacional acusa el president rus de la deportació il·legal de nens ucraïnesos de les regions ocupades cap a Rússia

També emet una ordre d’arrest contra la comissària pels Drets dels Infants del govern rus, Maria Lvova-Belova

El Tribunal Penal Interncional (TPI) ha emès aquest divendres una ordre de detenció contra el president de la Federació Russa, Vladímir Putin, per crims de guerra a Ucraïna.

La cort amb seu a La Haia considera el líder rus “presumpte responsable” de la “deportació il·legal” de milers de nens ucraïnesos de les zones ocupades cap a Rússia, una acció que d’acord amb l’Estatut de Roma –el tractat fundacional del tribunal– és un crim de guerra.

El TPI també ha ordenat l’arrest de la comissionada presidencial per als Drets dels Infants a Rússia, Maria Lvova-Belova, pels mateixos càrrecs.

L’escrit del tribunal assenyala que hi ha “ motius raonables” per creure que Putin té “responsabilitat penal individual” com a cap d’Estat per aquests delictes, ja sigui per haver-los comès directament, haver-hi col·laborat o bé per omissió, “per la seva falta de control sobre subordinats civils i militars que van cometre els actes o els van permetre”.

Els crims que se li imputen van començar el 24 de febrer de 2022, el primer dia de la invasió russa d’Ucraïna.

Aquestes són les primeres ordres de detenció que surten de la investigació dels crims de guerra a Ucraïna per part de la cort amb seu a La Haia.

Les ordres d’arrest del TPI acostumen a ser secretes per protegir les víctimes i els testimonis, i també per salvaguardar la investigació en curs. Però en aquest cas el tribunal ha decidit donar a conèixer els noms dels sospitosos perquè la conducta investigada “suposadament continua” i publicar aquesta informació podria evitar nous delictes.

Rússia no és membre del TPI i ja ha avisat que considerarà “nul·les jurídicament” les ordres d’aquest tribunal, segons ha dit la portaveu del ministeri d’Exteriors, Maria Sakharova.

El vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, encara s’ha expressat amb més contundència: “El TPI ha emès una ordre d’arrest contra Vladímir Putin. No cal que expliqui com utilitzarem aquest paper”, ha apuntat l’expresident en un missatge acompanyat d’una icona de paper higiènic.

Kíiv sí que ha celebrat que “els criminals internacionals pagaran per segrestar nens i per altres crims internacionals”. “La roda de la justícia ja està en marxa. Aplaudeixo la decisió del TPI d’emetre ordres d’arrest per Vladímir Putin i Maria Lvova-Belova pel trasllat forçós de nens ucraïnesos”, ha escrit a les xarxes socials el titular d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitro Kuleba.

Ucraïna tampoc ha ratificat el Tractat de Roma però sí que ha autoritzat la cort a investigar els crims durant la invasió russa. De fet, la diplomàcia ucraïnesa fa mesos que es mobilitza per aconseguir que la comunitat internacional jutgi els més de 70.000 crims de guerra que afirma haver registrat al seu territori.

Les autoritats de Kíiv investiguen, entre altres, la deportació de 16.000 nens ucraïnesos dels territoris ocupats i han enviat a La Haia proves que demostrarien aquests crims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”