Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna demana suport per al seu pla de pau a la Cimera per a la Democràcia

Per al govern ucraïnès, la fi de l’agressió russa i la restauració de la integritat territorial del seu país “són condicions essencials per a la pau”

El govern d’Ucraïna ha demanat aquest dimarts a la comunitat internacional el seu suport al pla de pau del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per a posar fi al conflicte amb Rússia, durant la Cimera per a la Democràcia afavorida pels Estats Units.

El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba, ha intervingut en el fòrum de manera telemàtica en lloc de Zelenski, qui va cancel·lar la seva intervenció per a visitar el front.

“Insto a tots els països a unir esforços per a posar en pràctica el pla de pau d’Ucraïna. Cada país, emfatitzo, cada país pot contribuir a la causa de la pau participant en la seva implementació”, ha dit Kuleba.

El titular d’Exteriors ha recordat els 10 punts que integren la seva proposta de pau: la seguretat nuclear, l’alimentària, l’energètica, l’ambiental, l’alliberament dels presos ucraïnesos, la restauració de la sobirania d’Ucraïna, la retirada de les tropes russes, l’aplicació de Justícia, mesures de prevenció i garanties de la fi de la guerra.

Per al govern ucraïnès, la fi de l’agressió russa i la restauració de la integritat territorial del seu país “són condicions essencials per a la pau”.

I en vetllada referència a la proposta de pau xinesa, Kuleba ha avisat que qualsevol “concessió” a Rússia només servirà perquè el govern de Vladímir Putin “guanyi temps per a restaurar les seves capacitats militars i reprendre la seva ofensiva contra Ucraïna”.

El ministre ha assegurat que la invasió russa iniciada el febrer de 2022 no sols busca “destruir Ucraïna”, sinó també “acabar amb l’ordre mundial establert per l’ordre internacional i la Carta de Nacions Unides”.

Durant la primera sessió de la Cimera per a la Democràcia, el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, amfitrió de l’esdeveniment virtual, ha expressat el seu suport al pla de pau de Zelenski. “Tots nosaltres estem compromesos amb la pau. Però també crec que tots volem una pau justa que respecti la sobirania i integritat territorial d’Ucraïna”, ha indicat el cap de la diplomàcia estatunidenca. Blinken ha opinat que aquesta guerra “podria acabar demà” si Putin decidís retirar les tropes que ocupen part de l’est d’Ucraïna.

A més ha advertit que qualsevol petició d’un alto el foc en les condicions actuals, per molt que pugui semblar “benintencionada”, només serviria perquè Rússia “consolidi” l’ocupació.

En la sessió també han participat els ministres d’Exteriors de França, República Txeca, França, Israel, Itàlia, Malaui, Libèria, l’Argentina i el Japó.

Aquesta és la segona edició de la Cimera per a la Democràcia, una iniciativa llançada l’any passat pel president dels Estats Units, Joe Biden.

Putin i el president de la Xina, Xi Jinping, es van reunir la setmana passada a Moscou per a analitzar la proposta de pau xinesa, que defensa la integritat territorial ucraïnesa i advoca per tenir en compte les preocupacions de seguretat de Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona