Política

TENSIÓ AL PACÍFIC

La Xina reforça els exercicis militars contra Taiwan

Hi fa participar un portaavions des d’on es van enlairar caces armats amb munició real que van realitzar “diverses onades d’atacs simulats”

Taipei compta fins a 70 aparells de combat i onze vaixells al voltant de les seves aigües

La Xina va tancar dilluns els tres dies de maniobres militars contra Taiwan amb una simulació del bloqueig de l’illa i l’ús del seu portaavions Shandong. El govern de Taipei va assegurar haver detectat diversos aparells aproximant-se a l’illa des de l’est.

L’exèrcit xinès va iniciar aquesta exercicis intimidadors dissabte passat, en resposta a la reunió celebrada, el 5 d’abril a Califòrnia, entre la presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, i una delegació de parlamentaris nord-americans encapçalada pel president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy. La Xina considera que, en virtut de la política d’“una sola Xina”, les autoritats taiwaneses no poden mantenir contactes diplomàtics amb altres estats.

Dilluns, les autoritats de Taiwan van informar que havien comptat fins a 70 caces i onze vaixells al voltant de les seves aigües. També dilluns, els EUA van enviar el destructor USS Milius, a efectuar una missió de patrullatge en aigües del mar de la Xina meridional, a uns 1.300 quilòmetres al sud de Taiwan. Pequín va reaccionar denunciant que el destructor havia “entrat il·legalment” a les seves aigües, mentre el Pentàgon replicava que el seu era un exercici en el marc de la “llibertat de navegació” i “compatible amb el dret internacional”.

Quant a l’ús del Shandong, els xinesos van confirmar ahir en un comunicat que el portaavions havia “participat” en els exercicis del dia. Els avions de combat, hi van afegir, hi van embarcar amb munició real i van “van realitzar diverses onades d’atacs simulats contra importants objectius”.

Els els nous exercicis contra Taiwan van començar després que el president francès, Emmanuel Macron, i la cap de la Comissió Europea, en visita oficial a la Xina –on van ser rebuts pel president, Xi Jinping–, abandonessin el país.

Tot i l’envergadura, les noves maniobres militars lançades per Pequín semblen d’una escala menor que les que va efectuar contra Taiwan l’agost de l’any passat, després de la viista de l’aleshores presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, a l’illa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona