Política

Rússia acusa Ucraïna d’intentar atemptar contra Putin i Kíiv ho nega

Moscou assegura haver abatut dos avions no tripulats sobre el Kremlin i es “reserva el dret a prendre represàlies”

Kíiv nega cap relació amb l’incident i defensa que la seva guerra és “defensiva”

La presidència russa ha denunciat aquest dimecres un atac frustrat amb drons dirigits contra el Kremlin i ha amenaçat amb prendre “mesures de represàlia”. Kíiv ha refusat l’acusació i ha assegurat que no té res a veure amb l’incident.

“Aquesta nit, el règim de Kíiv ha intentat atacar amb vehicles aeris no tripulats la residència del Kremlin del president de la Federació Russa”, ha assegurat el servei de premsa de la presidència en un comunicat ..

La nota afegeix que les “accions oportunes realitzades per l’exèrcit i els serveis especials” i la utilització de “sistemes de defensa radioelectrònica” han aconseguit deixar els dos aparells “fora de servei”. Els fragments dels dos artefactes abatuts han caigut sobre el recinte del Kremlin però “no hi ha hagut víctimes ni danys materials”, segons la presidència russa.

Moscou considera que aquesta acció frustrada és un “acte terrorista planificat” que pretenia “atemptar contra el president”. No obstant això, subratlla que Putin “no ha resultat ferit”, la seva feina “continua com de costum” i manté l’agenda prevista.

De fet, el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha explicat que Putin no era a Moscou en el moment del succés.

No obstant això, el Kremlin considera que l’acció és un “intent d’assassinar Putin” per part de Kíiv i ha advertit que “la part russa es reserva el dret de prendre mesures de represàlia on i quan ho consideri convenient”.

L’incident es produeix a les portes de la desfilada del Dia de la Victòria contra l’Alemanya nazi del proper 9 de maig, en la qual està prevista la presència de convidats estrangers, tot i que l’únic líder forà que ha confirmat la seva assistència és el del Kirguizistan, Sadir Zhapàrov. Peskov ha assegurat que l’acte a la plaça Roja es manté tal com estava previst.

Kíív es desmarca

Ucraïna ha negat l’autoria de l’atac i ha assegurat que no hi té res a veure amb els atacs nocturns contra el Kremlin. L’assessor de la presidència ucraïnesa, Mikhailo Podoliak, ha respost al comunicat rus afirmant que el seu país fa una guerra “exclusivament defensiva i no ataca objectius al territori de la Federació Russa”.

Podoliak ha apuntat que Moscou “està clarament preparant un ataca terrorista a gran escala” i és per això que “primer deté un gran grup presumptament subversiu a Crimea i després els “drons sobre el Kremlin”. En aquest sentit, ha insistit atacar Rússia al seu territori li donaria “motius per justificar els seus atacs a civils” ucraïnesos.

El portaveu ucraïnès ha destacat l’increment d’incidents al país veí i creu que responen a “activitats guerrilleres de les forces de resistència locals”. Segons ell, això evidencia “la pèrdua del control del poder sobre el país per part del clan de Putin”. “Rússia ha parlat repetidament del seu control total sobre l’aire. En una paraula, alguna cosa està passant a la Federació Russa, però definitivament sense els drons d’Ucraïna sobre el Kremlin”, ha reblat.

Zelenski visita Finlàndia

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha visitat aquest dimecres Hèlsinki, on ha agraït al seu homòleg finlandès, Sauli Niinisto, els 15 paquets d’ajuda militar enviats a Kíiv i el suport a les seves aspiracions d’entrar a l’OTAN.

En una roda de premsa conjunta, Zelenski ha lamentat que els seus aliats no enviïn avions moderns de combat a Ucraïna abans de la contraofensiva que preparen per recuperar territoris i ha reconegut que hauran de paga el preu de no tenir caces occidentals a temps.

“Estic segur que rebrem avions després, i ens agradaria rebre’ls abans perquè seria més fàcil, però de totes formes dono les gràcies per tot”, ha declarat. Zelenski ha insistit així en el seu interès en rebre avions F-16 i ha afegit que també acceptaria de bon grat els aparells Hornet que Hèlskinki preveu retirar quan rebi els nous F-35 d’Estats Units. “Ens agraden els seus avions, perquè ho sàpiguen”, ha bromejat.

Després de la seva reunió, Niinisto i Zelenski es trobaran amb els primers ministres de Suècia, Noruega, Dinamarca i Islàndia en una cimera “nòrdicoucraïnesa” en la que Kíiv confia aconseguir més ajuda militar contra la invasió russa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona