Política

Zelenski demana a La Haia un tribunal internacional especial que jutgi Putin

El president ucraïnès realitza una visita sorpresa als Països Baixos després de viatjar ahir a Finlàndia

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha visitat aquest dijous el Tribunal Penal Internacional (TPI), a La Haia, on ha reclamat la creació d’un tribunal especial per “castigar els crims de l’agressió russa” al seu país.

En el seu discurs, el president ucraïnès s’ha mostrat confiat que el seu homòleg rus, Vladímir Putin, sigui portat davant la justícia pels crims de guerra contra Ucraïna. Ha posat d’exemple que només al mes d’abril Rússia ha comès 6.149 crims de guerra a Ucraïna i ha matat 207 civils, entre els quals 11 nens. I ha recordat que ahir mateix 23 civils van morir i 45 van resultat ferits per un bombardeig rus a Kherson.

Segons ell, Putin “mereix ser condemnat pels seus actes criminals” i ha de ser jutjat a La Haia, “la capital del dret internacional”. “Estic segur que això passarà quan guanyem. I guanyarem”, ha augurat el polític ucraïnès.

A parer seu, un tribunal internacional especial és l’única instància que pot garantir que els responsables d’una guerra d’agressió retin comptes. Zelenski s’ha referit a l’experiència del Tribunal de Nuremberg, que va jutjar els jerarques nazis després de la Segona Guerra Mundial.

La creació d’un tribunal internacional especial per jutjar els crims a Ucraïna ha rebut el suport de 35 països, entre els quals Països Baixos i els dels països nòrdics (Islàndia, Dinamarca, Noruega, Suècia i Islàndia), amb els líders dels quals es va reunir ahir durant la seva visita a Hèlsinki. Altres, com Estats Units, han plantejat un tribunal “hibrid” o “conjunt”, és a dir, amb participació internacional però basat en les lleis ucraïnès.

El dirigent ucraïnès ha rebutjat la “immunitat híbrida” per als criminals de guerra i ha apostat per “decisions audaces” per corregir les deficiències del dret internacional. Zelenski ha avisat que “és la nostra responsabilitat històrica” fer inevitable el càstig del crim d’agressió per evitar noves guerres. “Està en joc alguna cosa més que el destí d’un país: es pot aconseguir la derrota d’un agressor i el final de les guerres d’agressió com a tals”, ha proclamat.

El TPI va emetre a mitjan març una ordre de detenció contra Putin –i una altra contra la sa seva comissionada per als Drets dels Infants, María Lvova-Belova– per la presumpta deportació forçada de desenes de milers de nens des de zones ocupades d’Ucraïna a Rússia, que pot constituir un crim de guerra.

Zelenski ha arribat aquest dijous als Països Baixos procedent de Finlàndia en una visita sorpresa per raons de seguretat. L’ucraïnès ha aterrat a la nit a l’aeroport d’Schipol d’Amsterdam en un avió del govern neerlandès i ha estat rebut a La Haia pels presidents del Senat i del Parlament, Jan Anthonie Bruijn i Vera Bergkamp. També s’ha reunit amb el primer ministre, Mark Rutte. La visita de Zelenski coincideix amb el Dia de la Memòria, en record dels caiguts a la Segona Guerra Mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel