Política

La justícia francesa tomba el reglament que permet el català als plens

Els Banys, Elna, Portvendres, Tarerac i Sant Andreu de Sureda acudiran al Tribunal d’Apel·lació de Tolosa

El govern lamenta la decisió judicial: “Fa una lectura restrictiva de la Constitució francesa”

El Tribunal Administratiu de Montpeller tanca la porta a l’ús del català als plens municipals dels ajuntaments d’Elna, Els Banys, Tarerac, Portvendres i Sant Andreu de Sureda, a la Catalunya del Nord). Ha anul·lat el canvi de reglament que permetia l’ús de la llengua catalana a les sessions plenàries a condició de traduir les intervencions al francès, segons recull l’agència ACN. Segons argumenta el tribunal, la llengua francesa és la llengua de l’estat, tal i com estableix la constitució francesa, i que no pot ser relegada a llengua de traducció. Els ajuntaments afectats per la decisió judicial han anunciat que acudiran al Tribunal d’Apel·lació de Tolosa. Ho consideren una “bufetada” a la llengua. Mateu Pons, l’advocat que porta el cas, ha assegurat que tot i la decisió judicial, la sentència obre la porta de forma “implícita” a parlar primer en francès i traduir-lo després en català. En aquesta línia, l’Ajuntament de Portvendres ha avançat que modificarà el reglament en aquest sentit. “I a veure què fa el prefecte”, ha dit l’alcalde Grégory Marty. Elna va ser el primer municipi que va tirar endavant la iniciativa.

Posicionament del Govern

La portaveu del govern català, Patrícia Plaja, ha lamentat la decisió judicial perquè “fa una lectura mol restrictiva de la Constitució francesa” i, a més, “contravé l’esperit europeista de respecte per la pluralitat”. Plaja ha assegurat que ja s’ha expressat als electes el supor t del govern a la decisió de recórrer la decisió. “Expressem el suport a totes aquelles associacions que treballen per la llengua catalana a la Catalunya del Nord”, ha dit en la roda de premsa després de la reunió de l’executiu.

La Plataforma per la Llengua acusa la justícia francesa de “supremacista i centralista”

La Plataforma per la Llengua ha acusat aquest dimarts la justícia francesa de “supremacista i centralista”, després que hagi relegat el català “a un ús secundari” als plens municipals.

El Tribunal Administratiu de Montpeller ha decidit anul·lar les deliberacions dels plenaris dels ajuntaments d’Elna, Portvendres, Tarerac, Banys d’Arles i Palaldà i Sant Andreu de Sureda que modificaven els reglaments interns dels ajuntaments per permetre l’ús del català, amb traducció consecutiva al francès. El tribunal considera que la modificació normativa aprovada per aquests cinc consistoris és contrària als articles 1 i 2 de la Constitució francesa perquè vulnera la “primacia” del francès.

Per a Plataforma per la Llengua la sentència representa un “atac institucional” envers la llengua catalana a la Catalunya del Nord. L’entitat recorda que l’article 75 de la Constitució francesa afirma que les “llengües regionals” són “patrimoni de França”.

Alhora subratlla que no es pot garantir la pervivència del patrimoni lingüístic si no se’n garanteix públicament l’ensenyament i no es garanteix cap dret inherent al manteniment d’aquest patrimoni.

L’entitat considera que una interpretació tan àmplia de l’article 2 de la constitució és de caràcter “supremacista i centralista” i totalment contrària als preceptes de respecte i promoció de les “llengües regionals” o minoritàries que recull la normativa internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona