Política

Conflicte bèl·lic a l’Est d’Europa

Von der Leyen destaca a Kíiv els “grans progressos” en les reformes d’Ucraïna

La presidenta de la Comissió Europeai promet que la solidaritat europea durarà “el temps que calgui” i anuncia mesures per evitar que Rússia esquivi les sancions

Zelenski agraeix a Von der Leyen la munició per a l’artilleria ucraïnesa

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha reafirmat el compromís de a Unió Europea (UE) amb Ucraïna amb una nova visita aquest dimarts a Kíiv, coincidint amb la celebració del dia d’Europa.

“Ucraïna està en la primera línia de la defensa de la llibertat, la democràcia, la llibertat de pensament i d’expressió. Està lluitant pels ideals d’Europa”, ha dit la presidenta de l’executiu europeu en una roda de premsa conjunta amb el president ucraïnès, Volodimir Zelenski.

Sobre el procés d’integració d’Ucraïna a la UE, s’ha mostrat optimista però ha avisat que encara hi ha molta feina a fer. “Tinc confiança perquè hem tingut molt bones converses sobre aquestes passes”, ha apuntat..

Von der Leyen ha destacat que “malgrat la guerra a gran escala, Ucraïna treballa dur i de forma intensa” per complir amb els requisits per començar les negociacions d’ingrés. “S’han fet molts progressos però la feina ha de continuar”, ha afegit.

En aquest sentit, ha recordat que la CE presentarà una primera avaluació oral sobre els progressos d’Ucraïna i que la decisió definitiva sobre l’obertura de negociacions amb Kíiv es començarà a perfilar a l’octubre. Von der Leyen ha explicat que “el més important serà l’informe per escrit amb l’avaluació dels progressos de tot l’any”, en base al qual els vint-i-set prendran la seva decisió sobre l’inici de les negociacions d’accés.

Ucraïna té l’estatus de país candidat a l’adhesió des del juny passat i el començament de les negociacions d’accés és el següent pas en el camí cap a Brussel·les.

El president ucraïnès ha manifestat la confiança en una “decisió positiva” de la UE que permeti començar les negociacions. “Ha arribat l’hora d’eliminar la incertesa política artificial en les relacions entre Ucraïna i la UE”, ha afirmat.

Zelenski, que ha reivindicat el compromís d’Ucraïna amb els valors europeus, ha insistit en obrir ja aquest any les negociacions per a l’ingrés i ha advertit que “la seguretat, la prosperitat i la pau al continent seran només al 100% si és amb Europa”.

El polític ucraïnès ha aprofitat l’ocasió per agrair personalment a Von der Leyen el subministrament de munició per a artilleria a Ucraïna. “Avui li he donat les gràcies a l’Ursula per la disponibilitat de la UE per subministrar a Ucraïna la munició que tant necessitem, un milió per de projectils per artilleria”, ha dit. La CE va aprovar el passat divendres, 5 de maig, un paquet econòmic de mil milions d’euros per finançar l’adquisició de munició per a Ucraïna. Zelenski ha subratllat que les capacitats militars ucraïneses han de ser “proporcionals a les de l’agressor”.

D’altra banda, ha demanat solucions a les restriccions al gra ucraïnès, imposades després de les protestes dels agricultors dels països veïns amb Ucraïna. “Les restriccions són absolutament inacceptables. Espero que hi hagi grans solucions europees i que les restriccions s’eliminin com abans millor”, ha remarcat.

Finalment, ha transmès a Von der Leyen que espera que la UE aprovi com més aviat millor noves sancions a Rússia que incloguin “mesures contra la indústria nuclear de l’Estat terrorista”.

Von der Leyen ha anunciat avui a Kíiv que l’executiu comunitari treballa en noves sancions que inclouran mecanismes per garantir que Rússia i els seus aliats no puguin esquivar les que ja estan en vigor. “L’objectiu d’aquest paquet és acabar amb l’evasió d’aquestes sancions”, ha indicat.

Entre les novetats, Von der Leyen ha destacat la inclusió de “productes de tecnologia avançada i components d’avions” entre els articles que no poden anar a Rússia encara que la seva destinació final sigui un altre països. “Ja no acabaran en mans del Kremlin”, ha defensat. També preveu sancions contra les “entitats fantasmes de Rússia i tercers països” que evadeixin de manera intencionada.

“Soc aquí per garantir-vos que podeu comptar amb la nostra solidaritat el temps que calgui”, ha assegurat Von der Leyen. La presidenta de la CE ha apuntat que, malgrat que ara per ara es pot veure com a “impossible, improbable o llunyà parlar d’una Ucraïna lliure i en pau”, “Europa consisteix fer possible el que sembla impossible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera