Política

Temporal de llistes davant el passeig i altres qüestions

Deu candidatures es disputen a Castell i Platja d’Aro una alcaldia que al 2019 Maurici Jiménez (PSC) va arrabassar, amb ERC i comuns, a un Joan Giraut que repeteix a banda de JxCat, amb Imma Gelabert, i d’altres

El mandat del canvi a Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró –acabant pel nou topònim oficial– va començar amb nou alcalde, Maurici Jiménez (PSC) i un tripartit amb Montse Rovira (ERC) i Pedro Torres (comuns) per girar full a tres dècades de Joan Giraut, que havia tornat a guanyar les eleccions el 2019 però sense marge per impedir el pacte d’esquerres. Quatre anys després, un panorama atomitzat amb fins a 10 llistes posa les prediccions complicades, especialment a la nova cap de llista de JxCat, Imma Gelabert, que nega la major: “Qui va fer un vot de confiança al PSC, no l’ha vist; amb una acció continuista, acabant o intentant acabar obres ja previstes”, rebla.

No han estat quatre anys fàcils en un municipi turístic que es va trobar amb el passeig marítim malmès pel temporal Glòria, i que s’augura com un dels projectes que més joc donarà en campanya, pels matisos. El tram refet, i reculat per complir la llei de Costes, no satisfà ni el govern –que l’ha congelat en espera d’un debat i projecte íntegre– ni l’oposició, que fa propostes.

I dos mesos després del Glòria, l’inici de les fuetades de la pandèmia sobre una hostaleria i un comerç que s’havia avingut a encaixar, filant prim, les fases de cinc anys de talls de trànsit i obres per resoldre la insuficiència històrica del clavegueram en quatre carrers de la zona comercial –les avingudes s’Agaró, Castell d’Aro, Cavall Bernat, i Doctor Fleming–. En aquesta última, on s’ha tirat endavant la reurbanització, hi ha queixes de veïns i comerços, recollides per JxCat i SOM pels acabats. I entremig, la prova pilot per assajar la conversió de l’avinguda s’Agaró en zona de vianants va fer encendre molts comerciants i residents habituals.

Jiménez (PSC) aposta per redissenyar l’eix en plataforma única, de doble sentit iniciament i reformulable més endavant “quan hi hagi solucions alternatives”. Rovira aposta per avançar en espais per a vianants i ciclistes. I Gelabert sosté que s’ha de mantenir per ara el trànsit. I Adrià Tauler (SOM) creu que “la plataforma única és inviable perquè el desnivell entre les noves canonades a cada vorera és insuficient”.

Tots dos projectes generen expectativa, com ara el final del passeig marítim i la passarel·la sobre el Ridaura, pendents des de fa tres dècades. Jiménez defensa davant les crítiques que l’última llevantada va desfalcar la zona del càmping, i s’està ajustant el projecte per començar passat l’estiu, amb una complicitat amb el govern estatal del PSOE que va permetre reparar el passeig el 2020 en un temps rècord, però que els grups a l’oposició critiquen que no hagi permès solucionar, a més de la passarel·la, el conflicte amb els propietaris afectats per la llei de Costes.

L’habitatge, en un municipi turístic, marcarà una campanya en què el PSC aposta per potenciar la borsa de lloguers i accelerar l’oferta de segones residències buides. Gelabert acceleraria solucions com ara pisos amb contenidors. I ERC, edificis intergeneracionals.

La implosió de l’antiga CiU

En l’acumulació de llistes, part del fenomen rau en els anys d’espera d’un relleu de Giraut, que a JxCat el mateix alcalde va beneir assistint a la presentació de Gelabert i l’encara conseller Giró carregant contra els tripartits. Però l’exalcalde volia anar amunt, preferentment de dos, i com que li havien reservat un lloc simbòlic, va sortir del grup i ara aspira a continuar un nou mandat al ple com a cap de llista del Bloc Nacionalista Català. A més, però, hi ha el projecte ja consolidat de SOM, amb Adrià Tauler, que després del pas per la JNC es va adscriure a Tots per l’Empordà. I dues llistes més, de Christian Prat –amb ARA– i el partit Autònoms, encapçalat per Aitor Tendero, que havia pretès liderar JxCat sense èxit. Gelabert admet que tanta competència és un obstacle, però l’entoma reivindicant “l’equip” que l’acompanya.

A banda de les llistes amb edils representats, i el cas ja esmentat dels Autònoms, també hi concorren el PP, en què Sebastián Mateo repeteix intentant recuperar l’edil que van perdre el 2019 davant Cs, que no es presenta, i amb el fins ara no adscrit José Luis Villa de tres a la llista de SOM. Mateo creu que la gestió ha de tenir cura del petit comerciant i hostaler. Però es disputarà vots amb Vox, que aterra amb la diputada sabadellenca Sandra Moya.

Entre la pluja de projectes, n’hi ha per a s’Agaró, on Gelabert, Tauler i Giraut dibuixen, respectivament, un auditori cobert, un altre de descobert i una piscina coberta amb activitats, mentre Jiménez aposta per la prudència, amb una potenciació de serveis d’atenció al ciutadà i una oficina de la policia local en períodes de vacances, en espera d’analitzar la demanda futura un cop s’hagi desenvolupat el pla residencial de l’Oest de Sant Pol.I en paral·lel, crítiques pel retard, per exemple, del centre cívic de Castell d’Aro, on SOM va denunciar la incompatibilitat dels aparells d’aire condicionat al teulat a tocar de la zona BCIN i Gelabert creu que ja podria estar en marxa. O de l’escola Fanals, on Torres (Comuns), argumenta que s’ha treballat el projecte paral·lel per encabir-hi un pavelló “necessari”.

Imma Gelabert
JxCat.
Hereta la formació que va guanyar els comicis el 2019, però arraconada pel tripartit d’esquerres. Aquí és on defensen que amb un equip nou volen bastir un projecte actualitzat.
Maurici Jiménez
PSC.
Alcalde l’últim mandat, amb ERC i comuns, després d’haver estat primer tinent d’alcalde en coalició amb Giraut el 2015. Aspira a la reelecció si obté una majoria simple folgada.
Montse Rovira
ERC.
A l’oposició de Giraut i Jiménez, va preparar una llista que després ha governat i ha començat a introduir idees diferents, sobretot en matèria de mobilitat sostenible. Volen créixer.
Adrià Tauler
SOM.
Van irrompre al ple amb dos edils, fa quatre anys. I van decidir restar a l’oposició, tot combinant crítiques al passat i present amb propostes de futur. Reivindiquen la transversalitat.
Pedro Torres
Comuns.
El segon candidat més veterà, afronta la sisena campanya tot defensant la feina amb PSC i ERC i, lluny de les obres, iniciatives per afavorir l’acció social, l’educació i els esports.
Joan Giraut
Bloc Nacionalista Català.
Volia seguir al ple, però després que JxCat no li oferís un lloc d’elecció virtual segura ha optat per liderar una nova llista per novè cop al municipi i mesurar forces.

LES CLAUS

Canvi?
PSC, ERC i comuns reivindiquen haver girat full a tres dècades de Giraut. I Junts i SOM hi veuen un continuisme imperfecte, amb ARA, Autònoms i la dreta espanyola. Mentre que Giraut torna amb nous projectes.
Obres.
A la redefinició de l’eix central, on s’ha refet el clavegueram, se suma el passeig malmès i amenaçat pels temporals.
Habitatge.
Diferents receptes en campanya: mobilitzar segones residències o fer-ne de lloguer.
Christian Prat
ARA.
El dos de Giraut el 2019, alineat amb el PDeCAT i Centrem, va abandonar el grup fa més d’un any i defensa una alternativa de “renovació”, “propositiva” i “no personalista”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona