Política

Estats Units

La cursa a la Casa Blanca

La batalla republicana per al 2024 pren forma

Les darreres enquestes assenyalen un fort suport del partit a Trump de cara a la nominació com a candidat per a les eleccions presidencials i avantatja Ted Cruz i Ron DeSantis

L’expresident continua centrat en els comicis del 2020 i envoltat de polèmiques judicials

La picabaralla conservadora dona més possibilitats a Biden

“Trump és el clar favorit per a la nominació, però no és imbatible”, adverteix l’analista David Shor

La batalla per la candidatura presidencial del Partit Republicà als Estats Units està ja en marxa. Aquesta cursa a la nominació a la Casa Blanca per a les eleccions del 2024 ha començat i els candidats estan establint les seves posicions. L’expresident nord-americà Donald Trump continua dominant la conversa política, però altres candidats republicans estan buscant diferenciar-se del creador del moviment MAGA (“Make America Great Again”) i de les seves polèmiques. Trump encara és popular entre la base republicana, però també ha alienat molts votants moderats i independents. Alguns republicans busquen un candidat que pugui unir el partit i atraure un ventall més ampli de votants.

Entre aquests candidats destaquen Ron DeSantis, governador de Florida; Nikki Haley, exambaixadora dels Estats Units a les Nacions Unides; i Asa Hutchinson, exgovernador d’Arkansas. Hutchinson ha destacat la seva experiència i ha dit que vol ser “el candidat de la solució”, mentre que DeSantis ha guanyat popularitat per la seva posició ferma en temes com ara la pandèmia i la immigració. Haley s’ha mantingut relativament en silenci sobre les seves intencions polítiques, però molts republicans la veuen com una candidata forta.

Candidatures obertes

“La llista de candidatures republicanes encara està oberta, i és massa aviat per dir qui sortirà elegit com a candidat. Hi ha una sèrie de candidats potencials amb credencials sòlides, i es podria decidir per una sèrie de factors, entre els quals l’economia, el clima polític i la capacitat dels candidats per recaptar diners”, va explicar en declaracions a El Punt Avui Amy Walter, analista política i editora de The Cook Political Report.

Més enllà d’aquests factors, els problemes legals de Trump també podrien jugar un paper important en aquesta cursa de fons fins al novembre del 2024. Trump s’enfronta a una sèrie de reptes legals, incloses les investigacions sobre els seus negocis i el seu paper en l’atac del 6 de gener al Capitoli. Aquestes investigacions podrien danyar la posició política de Trump i fer-li més difícil guanyar la nominació republicana. El comitè selecte de la Cambra que investiga l’atac del 6 de gener ha citat Trump i els seus aliats a declarar. El comitè també està buscant documents relacionats amb els esforços de Trump per anul·lar els resultats de les eleccions del 2020.

D’altra banda, l’oficina del fiscal del districte de Manhattan també està investigant les relacions comercials de Trump. La investigació se centra en si l’expresident i la seva família van participar en delictes financers.

L’últim escàndol té a veure amb la seva vida personal. Trump haurà de pagar 5 milions de dòlars a la columnista E. Jean Carroll: dos milions per l’“abús sexual” produït el 1996 i tres per “difamació”, en haver-ho negat els anys posteriors. Així ho va dictaminar la setmana passada un jurat del tribunal federal de Manhattan, que, després d’escoltar els arguments de la fiscalia i la defensa, finalment va descartar el delicte de violació.

Recaptació de fons

Aquests càrrecs i les altres investigacions poden suposar un gran cop per a les seves aspiracions a la nominació, i pot fer més difícil la recaptació de diners, un factor diferencial als Estats Units. “Donald Trump és el clar favorit per a la nominació republicana el 2024, però no és imbatible”, va assegurar David Shor, analista polític i cofundador de la plataforma Civis Analytics.

Tot i aquestes incerteses, el que ha canviat poc en els últims anys és l’expectació mediàtica que genera. La setmana passada, Trump va aparèixer en franja de màxima audiència a la cadena de televisió progressista CNN. En aquell escenari, l’expresident es va negar repetidament a acceptar la seva derrota en les eleccions del 2020 i va defensar la multitud dels seus partidaris que van assaltar el Capitoli dels Estats Units el gener del 2021. “Quan mires què va passar durant aquelles eleccions, tret que siguis una persona molt estúpida, veus què va passar”, va dir Trump en resposta a la pregunta inicial de la periodista de la CNN Kaitlan Collins, quan aquesta li va demanar que acceptés els resultats de les eleccions presidencials del 2020. “Aquelles van ser unes eleccions manipulades”, va afegir.

La realitat en aquests moments és que, malgrat la seva controvertida sortida de la Casa Blanca i les constants polèmiques que l’envolten, Trump continua sent el principal favorit per a la candidatura republicana. No obstant això, altres candidats republicans també estan lluitant per captar l’atenció dels votants i distanciar-se de les polèmiques que hi ha al voltant de la figura de Trump.

Segons les darreres enquestes, com la de la televisió ABC News, el 52% dels votants republicans prefereixen Donald Trump com a candidat presidencial, mentre que el 12% prefereixen el senador Ted Cruz i el 8%, el governador Ron DeSantis. Altres possibles candidats, com Nikki Haley, Mike Pence i Marco Rubio, es troben més lluny de la preferència dels votants republicans. Aquests resultats, segons la consultora política Amy Walter, s’expliquen pel suport incondicional de bona part dels seus admiradors. “És una figura molt polaritzadora, però també té una base de seguidors molt fidel”, va puntualitzar Walter.

El futur del partit

Tot i que encara és en els seus primers mesos, el resultat de la batalla republicana per a la nominació presidencial de cara les eleccions presidencials del 2024 tindrà un gran impacte en el futur del Partit Republicà i en la direcció del país.

L’establishment republicà ha estat dividit sobre Trump des que es va presentar per primer cop a la presidència, el 2016. Alguns republicans de la maquinària conservadora han donat suport públic a Trump, mentre que d’altres s’hi han oposat frontalment. La picabaralla interna, segons els experts, podria donar un avantatge significatiu a l’actual president, el demòcrata Joe Biden, per ser reelegit.

52
per cent
dels votants republicans prefereixen Donald Trump com a candidat presidencial, segons l’última enquesta de la televisió ABC News.
12
per cent
dels votants republicans voldrien el senador Ted Cruz com a candidat republicà i un 8%, el governador de Florida, Ron DeSantis.

Els candidats greixen la maquinària

Les eleccions a la presidència dels Estats Units del 2024 són a l’horitzó i ja hi ha alguns candidats que han anunciat oficialment la seva intenció de competir per la nominació presidencial dels seus partits.

Pel costat republicà, s’han presentat cinc candidats: Donald Trump, Nikki Haley, l’emprenedor Vivek Ramaswamy, Asa Hutchinson i el comentarista polític Larry Elder. Aquestes figures del partit conservador ja estan treballant per guanyar el suport dels votants i de les elits del partit.

D’altra banda, pel costat demòcrata, el president actual, Joe Biden, ha anunciat la seva intenció de buscar la reelecció en les eleccions vinents del 2024. Tanmateix, hi ha altres candidats menys coneguts, com ara l’autora Marianne Williamson i l’advocat antivacunes Robert Kennedy Jr., nebot de l’expresident nord-americà John F. Kennedy, que també aspiren a la nominació demòcrata.

La cursa per a la nominació demòcrata a la Casa Blanca no desperta tant d’interès com la republicana. Passa sempre amb el partit que en aquell moment té la presidència i el cap d’estat aspira a la reelecció. En el cas de Biden, la incògnita, ara ja resolta, era si el president aspirava a la reelecció per la seva edat avançada, ja que ara té vuitanta anys i estarà a punt de fer-ne 81 quan es facin les eleccions, que estan previstes per al 5 de novembre de l’any 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona