Política

"La pregunta és per què no capitalitzem el malestar"

ENTREVISTA: Lluís Recoder, futur president del consell d'alcaldes de CDC

Lluís Recoder, dirigent de CDC del sector denominat renovador, es mostra partidari d'aprofundir en un discurs de centre i que els nacionalistes encarin una posada al dia en el pròxim congrés.

Per què CiU no aconsegueix capitalitzar el malestar que hi ha amb el funcionament del tripartit?
Vam estar molts anys al govern i en fa massa pocs que l'hem deixat. Això la gent ho té present, i segurament molts han pensat que s'havia de donar una oportunitat més al tripartit. Segurament calia una mica més de temps. Aquesta pregunta que planteja és precisament la que hem de fer al congrés de CDC.

Com han de reaccionar?
Ens hem de posar davant el mirall i veure si ens agradem prou, i si la imatge que tenim de nosaltres mateixos és la mateixa que té la societat catalana. A vegades em fa la sensació que no és així.

CiU s'ha dretanitzat?
El tripartit ha tingut l'obsessió d'arraconar-nos en un costat de l'escenari polític, de llançar-nos cap a la dreta. I a nivell d'imatge ho ha aconseguit. Però la gent de CiU que treballem a nivell local o nacional tenim una preocupació social profunda i sincera. Apliquem solucions per a la gent molt més eficaces i posades al dia que no pas les del tripartit.

¿Aquesta imatge de dretanització és un dels problemes?
Potser sí. Però jo ho diria d'una altra manera. Convergència no és un partit de dretes i, en canvi, hi ha gent que ens veu així. Nosaltres tenim una preocupació social molt profunda, allò que deia el president Pujol de "la gent que no pot seguir". Des del govern vam bastir un Estat de benestar potent. Nosaltres sí que hem fet polítiques de progrés real.

¿El congrés de CDC ha de canviar això?
Ens calen dues coses: renovar el discurs, posar-lo al dia, i una direcció amb persones amb accents diferents. Tots units pel comú denominador del progrés del país i el seu avenç per un camí d'autodeterminació constant, i que pugui sumar. Del congrés n'hem de treure un projecte renovat, una direcció renovada i un lideratge sòlid.

Què diu Artur Mas quan li planteja això?
Que hi està d'acord.

D'acord?
Sí. Una de les garanties de l'èxit de la futura CDC és aquesta: un lideratge fort d'Artur Mas, recolzat per gent amb visions no exactament coincidents en les solucions per al país. La idea de Casa Gran és això, que sota un paraigua ampli s'hi agrupin persones amb visions complementàries.

¿Mas té una tercera oportunitat i prou per guanyar les eleccions i ser president?
Jo el que penso fer, amb moltíssima gent més, és posar tot el que estigui al meu abast perquè l'Artur sigui el pròxim president de la Generalitat en les pròximes eleccions. Aconseguir-ho està al nostre abast. Però ara CDC no ha de tenir pressa a tornar a governar, sinó que ha de dir a la ciutadania: "Estem preparats per tornar a governar, i sou els ciutadans els que direu quan voleu que ho fem, amb aquest projecte de país de qualitat".

Però a l'escenari hi ha un altre actor, que és Unió. ¿No distorsiona aquesta renovació?
Hem de crear una dinàmica prou forta i atractiva perquè Unió s'hi afegeixi. Segur que ells voldran marcar el seu accent en determinats aspectes. Bé. També hi haurà gent a CDC que marcarà l'accent sense que sigui necessàriament coincident amb el d'Unió. Les propostes d'Unió seran un element important més a tenir en compte.

¿Això podria fer que els dos partits vagin per separat a les europees?
A les europees ni m'ho he plantejat, però a les locals CDC i Unió podrien anar per separat en alguns pobles. La nostra aspiració ha de ser sempre concórrer a les eleccions amb Unió i aprofundir els mecanismes de federació. Ara bé, anar junts no s'ha de convertir en una obsessió. Quan no sigui possible, no hi anem, i no passa res. En l'àmbit local pot succeir. La meva il·lusió, però, seria una relació fluida.

Si CiU guanya les pròximes eleccions i pot governar però necessita un pacte, amb qui preferiria: amb el PSC o amb ERC?
No em refio d'ERC, però encara em refio menys del PSC. Per governar no podem confiar ni en ERC ni en el PSC, sinó en nosaltres mateixos. El govern de CiU només serà possible si CDC aconsegueix eixamplar la seva base. La partitura del tripartit fa molts anys que està escrita i té voluntat de perllongar-se molt enllà, encara que de tant en tant des d'ERC facin gestos per si despisten algú. Hem de guanyar les eleccions amb prou distància, i a partir d'aquí ja es veurà.

¿Està d'acord amb les esmenes que proposen parlar d'Estat propi?
Per mi, no ha de ser el tema del congrés. Si el convertíssim en un fòrum per discutir només sobre la relació amb Unió o sobre la nova estratègica nacional de CDC, ens equivocaríem. No ens ho hem de plantejar cada quatre anys. CDC aspira al màxim per a Catalunya, però és un partit de síntesi. Aquest és el meu projecte de CDC. I la fórmula ha de ser la del dret a decidir que proposa Mas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès
Xavier Juncà
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Camprodon (+Camprodon-ERC-AM)

“Volem un Camprodon que tingui vida tot l’any”

Camprodon
política

Rull convoca un ple de tràmit el 26 sense candidats

barcelona
pròxim orient

Hezbol·là amenaça Israel i Xipre amb lluitar “sense límits” si “s’imposa” una guerra en el Líban

barcelona
unió europea

Els ultraconservadors són ara el tercer grup de l’Eurocambra

barcelona
aràbia saudita

Almenys 550 pelegrins morts per cops de calor a la Meca

barcelona
estat espanyol

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez

barcelona
POLÍTICA

Encarregaran un segon peritatge sobre l’espionatge a Viñuales

Tarragona