Política

unió europea

La UE insta l’Estat espanyol a retirar les ajudes energètiques per reduir el dèficit

La Comissió Europea ha instat l’Estat espanyol a vigilar el seu dèficit per complir l’any que ve amb l’objectiu marcat pel Pacte d’Estabilitat, que obliga a situar-lo per sota del 3%, i una de les principals mesures que li reclama és suprimir les ajudes aprovades per fer front a l’escalada dels preus de l’energia arran de la guerra d’Ucraïna. Brussel·les assegura que és el moment de posar fi a ajudes com la reducció de l’IVA de llum i gas, els descomptes del gasoil i les bonificacions al transport públic, ja que s’ha de prioritzar la limitació de la despesa, informa l’ACN.

Segons el govern comunitari, aquestes mesures haurien d’haver desaparegut a finals d’any i, en cas que es tornés a produir un increment desmesurat de preus, les ajudes s’haurien de centrar en les famílies i les empreses més vulnerables. Fonts diplomàtiques asseguren que la voluntat del govern espanyol és complir amb les recomanacions de Brussel·les i mantenir només l’impost que grava els beneficis de les grans energètiques, que suposa un ingrés per a l’Estat.

En el document de recomanacions que fa la Comissió a cada estat membre per assegurar la sostenibilitat de les seves finances públiques, Brussel·les adverteix l’Estat que la seva despesa pública primària neta –la despesa ordinària sense tenir en compte interessos del deute i despeses per combatre la desocupació cíclica– s’ha d’incrementar com a màxim un 2,6% l’any que ve per aconseguir una reducció del dèficit estructural del 0,7% del PIB. Això equival a 9.300 milions d’euros.

Més enllà de l’eliminació de les mesures energètiques, Brussel·les també recomana a Madrid que acceleri el desplegament d’energies renovables, duplicant la potència instal·lada d’energia eòlica i solar d’aquí al 2030. Per aconseguir-ho, l’executiu comunitari demana accelerar la tramitació de sol·licituds de projectes d’energia renovable i més coordinació entre les diferents administracions.

Brussel·les també vol que l’Estat augmenti l’oferta d’habitatge “social, assequible i energèticament eficient”, i que garanteixi que els fons postpandèmia Next Generation arribin al teixit productiu. “Si bé Espanya és un dels estats membres més avançats en la implementació del pla, això hauria d’anar acompanyat d’una capacitat administrativa suficient per assegurar una absorció efectiva i eficient del pla”, destaca l’informe.

Per afavorir la transició verda, la UE també creu que s’ha d’insistir en la formació de personal especialitzat, ja que creu que hi ha una “manca” de mà d’obra en sectors “clau” per a la transformació econòmica i cal aprovar noves mesures “per adaptar l’oferta educativa a les noves realitats”. Segons l’informe comunitari, l’Estat continua dins del grup de “països amb desequilibris macroeconòmics”, encara que destaca que les vulnerabilitats “estan retrocedint”.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2292975-la-ue-insta-l-estat-a-retirar-les-ajudes-a-l-energia-per-reduir-el-deficit.html

2292975



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona