Política

Les reaccions a la desfeta de l’esquerra al País Valencià, les Balears i l’Aragó

La conformació dels governs de dretes avancen, amb Vox dins o fora del govern

Dia de reaccions a les Illes Balears, País Valencià i l’Aragó. I es confirma cada cop més que el PP reeixirà a l’hora de conformar governs amb Vox o teixint pactes d’investidura sense entrada a l’executiu.

A les Balears, el PP es mou amb l’objectiu de traçar un govern en solitari, com ja va insinuar la seva candidata, Marga Prohens, en el parlament posterior a la victòria abassegadora del seu partit. L’escenari que plantegen, pensant en Vox, consisteix a demanar el suport per governar o repetició d’eleccions perquè sostenen que no hi ha alternativa, segons avança el diari Última Hora. En canvi, la ultradreta posa el seu programa polític com a punt de partida per negociar: es volen carregar la llei de normalització lingüística i la llei d’educació per treure el mínim d’un 50% de classes en català, imposar el castellà i trinxar l’estàndard català de les Balears. Segons el seu candidat, Jorge Campos, volen “derrotar una a una les polítiques de l’esquerra”.

En declaracions a IB3, la secretària general del PP balear, Sandra Fernández, ha dit que un eventual pacte amb Vox hauria de ser avalat pels òrgans interns que s’han de reunir els pròxims dies, però que el que cal és un govern “amb estabilitat”.

La fins ara presidenta balear, Francina Armengol, ha escrit un comunicat difós per les xarxes en què ha assegurat que el PSIB “es manté fort”, fent referència que la davallada ve per la caiguda d’altres formacions d’esquerres, però ha afegit que ja comencen a treballar l’alternativa per fer efectiva la tornada a la presidència balear. Dona per fet els pactes entre PP i Vox i adverteix que estaran vigilants per protegir l’educació, la llengua, la natura i la igualtat.

El partit sobiranista d’esquerres de Més per Mallorca, representat per Lluís Apesteguia, ha contestat a IB3 sobre la possibilitat de facilitar un govern en solitari del PP per deixar Vox fora, dient que “s’ha de veure” com afronten els populars la recerca de suports i que “evidentment, caldrà analitzar els resultats des de l’òptica que la lluita contra l’ultradreta és un dels nostres eixos”. També ha fet referència a què cal tornar a “il·lusionar” els ciutadans, resolent “els problemes concrets de la gent”.

Un dels partits que ha anunciat ja la convocatòria de l’executiva per “reflexionar i decidir el futur del projecte” és el nacionalista centrista el Pi, que ha quedat fora del Parlament. El seu candidat, Josep Melià, ha anunciat que s’aparta de la primera línia després del “fracàs”.

En canvi, Ciutadans, malgrat perdre els cinc diputats que tenia amb la líder estatal al capdavant, Patricia Guasp, ha transmès que “els balears i els espanyols mereixen un projecte de centre”.

País Valencià

El fins ara president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig (PSPV-PSOE), ha apel·lat als vuit anys de feina feta i a la responsabilitat que ara tenen de “defensar la democràcia, l’autogovern i la justícia social” i ha defensat que i ho faran “a l’oposició”. També ha fet referència al “creixement insuficient” del seu partit, davant la desaparició d’Unides Podem. El partit lila ha quedat fora de les institucions legislatives i executives tant valencianes com balears i, com diuen Yolanda Díaz i Ione Belarra, cal “posar-se a treballar” per revertir aquesta tendència. Compromís, que ha retrocedit en dos diputats i ha perdut l’alcaldia de València, aposta per anar “a la faena”. Amb el seu líder, Joan Baldoví, i el fins ara batlle del Cap i Casal, Joan Ribó, han difós una campanya per guanyar afiliats i simpatitzants per a la formació valencianista per treballar l’alternativa. Ribó silencia, així, part de l’ofensiva mediàtica dretana que sosté que el seu lideratge està “cremat” i que plegarà. El pacte entre el PP i Vox es dona per fet al País Valencià, almenys en termes de rebre el suport, tot i que el presidenciable popular va assegurar que parlaria “amb totes les forces amb representació”.

Aragó

Després de la derrota estrepitosa que no dona cap possibilitat de pacte a l’esquerra, el president aragonès, Javier Lambán, ha deixat la porta oberta a abandonar la política. “Hauré de pensar molt bé en què puc ser més útil. No ho sé gaire bé. Alguna idea tinc, però no és el moment de comunicar-ho”.D’altra banda, Vox ha fet públic que “garanteix el canvi a l’Aragó amb els seus set diputats”, permetent el govern del popular Jorge Azcón, que ha guanyat clarament. Ara bé, ha afegit que “farà valdre els resultats”, cosa que podria forçar a què entressin a l’executiu. Azcón, però, havia dit en campanya que vol governar amb el suport extern de la ultradreta, no intern.

Unides Podem ha tret un sol representant, quatre menys que el 201, I ha demanat accelerar el “procés d’unitat en les pròximes eleccions generals” perquè la societat “ho necessita més que mai”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio