Política

LA CRÒNICA

Les crispetes dels espies

El Catalangate no és empassar-te crispetes mentre veus La vida dels altres (2006), un retrat negre d’aquell Berlín Est de mitjans dels anys vuitanta quan la Stasi exercia una vigilància obscena, gravant la quotidianitat i intimitat dels seus compatriotes alemanys. Es fa difícil fer bromes en aquesta qüestió, la de l’espionatge, que la majoria de catalans, fins fa cinc anys, enteníem que només els passava als personatges de les novel·les de Graham Greene o als habitants de dictadures comunistes, del passat i del present. El president Quim Torra reconeixia, amb aquesta fina ironia que sempre esquitxa els seus parlaments, que costa fer humor en el que és una vulneració de drets humans i no l’argument per excel·lència del gènere del cinema negre, ideal per a una tarda de pluja i crispetes.

“Vaig ser espiat mentre estava confinat durant la pandèmia a la Casa dels Canonges”, va dir, i hi va afegir que es tractava d’una “qüestió moral” perquè significava espiar família i companys. “A mi m’ha espiat Pedro Sánchez, que alguns pretenen anar a salvar a Madrid”, va etzibar en la seva primera intervenció, seguida d’aplaudiments llargs. Perquè l’escalf del públic ja s’havia sentit amb l’arribada de Laura Borràs, quan l’Auditori Irla de la Generalitat a Girona es va posar dempeus. Amb nombroses persones dretes, es va habilitar la sala annexa, destinada a rodes de premsa, per poder seguir la xerrada.

Quim Torra havia convocat l’advocat que sempre promet crispetes, Gonzalo Boye, i el periodista i director de Vilaweb, Vicent Partal, per parlar d’ espionatge, periodisme i drets humans en un acte organitzat per l’Oficina del President. Boye va recordar que amb el cas Pegasus “s’ha normalitzat el que és anormal”, i alhora demostra que per als serveis d’intel·ligència espanyols “els catalans som estrangers”. Per l’advocat, després de les porres policials de l’1-O que deixen marques i no agraden a Europa, l’espionatge esdevé per a l’Estat espanyol una etapa “molt més violenta” i “que no deixa rastre”, com quan els torturadors pegaven amb una tovallola molla. El seu equip jurídic, però, en té tots els rastres

Vicent Partal va denunciar el paper d’alguns mitjans còmplices amb l’espionatge, perquè ho han legitimat en l’espai públic, incidint en dos mals del periodisme actual: el corporativisme i la dependència del poder polític. “Abans els mitjans els pagaven els subscriptors; ara els paguen els governs”, va afirmar. La lliçó que n’extreu Partal, però, és optimista i és que el país “no s’ha acollonit”.

Ha servit, políticament, el Catalangate? Torra es va mostrar decebut i va lamentar, en aquest afer, la manca d’“un gest col·lectiu” de tot l’independentisme quan al seu moment va demostrar la seva capacitat d’influència votant a l’una en contra els pressupostos espanyols: “No hem sabut usar el Catalangate com una de les palanques per generar el conflicte.” I aquí rau l’objectiu de la conversa d’ahir a Girona. Torra va insistir que amb l’estratègia de l’estabilitat a l’Estat és impossible la independència. I va afegir que “l’abstenció”, que està en discussió de cara al 26-J, “també pot ajudar, perquè també és conflicte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona