Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els aliats d’Ucraïna se centren en la defensa aèria en l’inici de la contraofensiva

Els més de 50 països reunits en el grup de contacte de suport a Ucraïna han insistit aquest dijous en la importància de continuar proporcionant Kíiv defenses antiaèries, munició i el manteniment necessari dels tancs i altres equips cedits mentre la contraofensiva ucraïnesa per a recuperar terreny als russos fa els seus primers passos.

“Continuarà sent una dura batalla, tal com prevèiem, i crec que l’element que el faci millor en termes de manteniment serà qui tingui probablement l’avantatge al final”, va indicar el secretari de Defensa estatunidenc, Lloyd Austin, en una roda de premsa al final de la tretzena reunió d’aquest grup que va presidir, celebrada en la seu de l’OTAN a Brussel·les.

El secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, va coincidir a la seva arribada a la trobada que Ucraïna “necessita molts tipus diferents de suport, però potser la major part de l’atenció se centrarà, o s’ha centrat, i continuarà centrant-se, en la importància del manteniment”.

Austin es va referir a les pèrdues per part d’Ucraïna de vehicles i equips en el camp de batalla: “Això és una guerra. Així que sabem que hi haurà danys en tots dos bàndols. L’important és que els ucraïnesos puguin recuperar el material danyat, reparar-lo si és possible i retornar-lo al combat”, va assenyalar.

“Crec que els russos ens han mostrat els mateixos cinc vehicles unes mil vegades des de deu angles diferents, però francament, els ucraïnesos encara tenen molta capacitat de combat”, va comentar sobre imatges de carros de combat ucraïnesos destruïts difoses per Rússia.

Atacs aèris

El cap del Pentàgon va assegurar a més que estan centrats en “complir amb les necessitats urgents d’Ucraïna” quant a sistemes de defensa aèria terra-aïre.

“Això és especialment important atès que Rússia ha augmentat de manera despietada els seus atacs amb míssils i drons l’últim mes contra les ciutats d’Ucraïna”, va afirmar en una roda de premsa.

En la reunió d’avui, Països Baixos i Dinamarca han detallat com avança la iniciativa que lideren per a instruir a pilots ucraïnesos en el maneig d’avions de combat de quarta generació, entre ells els F16 estatunidencs.

A més, Alemanya i Polònia van informar sobre els pròxims passos per al manteniment dels tancs Leopard cedits a Ucraïna.

Fa només dos dies, els Estats Units va anunciar un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna per valor de 325 milions de dòlars que abasta míssils antitancs Javelin, municions per als sistemes de coets d’artilleria d’alta mobilitat (HIMARS, en anglès), que són de llarg abast, i 15 vehicles de combat Bradley.

També inclou munició de 155 i 105 mil·límetres i projectils per als sistemes de tipus terra-aïre NASAMS.

La setmana anterior, Washington havia informat de l’enviament d’un altre paquet d’assistència de seguretat per a Kíiv de 2.100 milions de dòlars amb defenses antiaèries i municions.

“Podem estar segurs que aquest grup de contacte li ha donat a Ucraïna les eines que necessita per a tenir èxit”, va indicar el cap de l’Estat Major estatunidenc, general Mark Milley, en la mateixa roda de premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona