Política

Estat espanyol

Fernández Vara es presentarà a la investidura

El president extremeny en funcions demana al PP que s’abstingui i permeti governar a la llista més votada

El líder popular, Albert Núñez Feijóo, avala tant el veto a Vox a Extremadura com governar amb la ultradreta al País Valencià

El president en funcions de la Junta d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara (PSOE), ha confirmat aquest dijous que es presentarà a la investidura i ha demanat al PP, que va ser la segona força més votada el 28 de maig, que s’abstingui i permeti governar a la llista més votada, que és la seva amb el mateix nombre d’escons.

En una roda de premsa posterior al Consell de Govern, Fernández Vara ha anunciat que comunicarà a la presidenta de l’Assemblea d’Extremadura, la socialista Blanca Martín, la seva voluntat de presentar candidatura a la reelecció. La decisió es produeix l’endemà que el desacord entre el PP i Vox en les negociacions d’investidura hagi permès als socialistes precisament mantenir la presidència del parlament extremeny.

Els dos partits de dretes sumen majoria absoluta per la mínima, però la candidata popular a Extremadura, María Guardiola, rebutja que la formació d’extrema dreta entri al seu govern –com exigeix el partit de Santiago Abascal– perquè “són excloents.

Fernández Vara ha criticat l’embolic generat pel bloc de dretes i ha fet una crida a la resta de formacions que facilitin la formació d’un govern “i deixin de jugar amb Extremadura”. “Durant la campanya vaig repetir que es tractava de triar entre estabilitat o embolics. Doncs bé, això són els embolics”, ha incidit.

El baró socialista ha assegurat que té “l’estranya sensació” que Vox i el PP “ens estan utilitzant de laboratori” per fer els seus experiments de cares a la negociació en altres territoris i les eleccions del 23 de juny. “Tinc la convicció que estan jugant una partida d’escacs i els peons són d’Extremadura”, ha assenyalat.

En aquest sentit, ha reconegut que no sap si encara hi ha possibilitat d’un acord entre la dreta i la ultradreta perquè els d’Extremadura “no hi pinten res”. “Caldrà preguntar-ho al cap del laboratori, als de dalt, que són els que decideixen”, ha dit en al·lusió als líders de PP i Vox.

D’altra banda, ha retret a Guardiola que malgrat les crítiques que va fer ahir a Vox, el seu partit ha tancat acords amb l’extrema dreta per governar a diversos consistoris del territori i també li va oferir presidir l’Assemblea i el senador per designació autonòmica.

Segons ell, amb aquest enrenou el PP ha avantposat els “interessos nacionals” del partit als d’Extremadura. “Ha parlat molt d’Extremadura en la campanya però ara s’ha oblidat d’ella per intentar tapar en 48 hores el que ha passat al País Valencià”, en relació al pacte de govern del bloc de dretes on no es reconeix la violència de gènere.

Suport de Feijóo a Guardiola i al pacte valencià

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha refermat aquest dimecres el seu suport a Maria Guardiola, que ahir va afirmar que no “mercadejaria” amb una formació que “desplega una lona i llença a la paperera una bandera LGTBI”, al mateix temps que ha avalat el pacte de coalició amb Vox al País Valencià.

Feijóo ha afirmat durant un acte a la fundació Reformisme 21 a Madrid que el que demanava Vox a Extremadura era “desproporcionat” perquè amb només “cinc diputats” no pot “tenir la presidència del parlament, el control de la mesa ni membres al govern”, ja que això “no està reflectit al resultat electoral”. “El PP és un partit que té principis i no es mimetitzarà amb les polítiques de Pedro Sánchez. Quan diem que una cosa és desproporcionada i va en contra dels vots obtinguts a les urnes ho complim”, ha reivindicat.

Per contra, ha defensat que la situació és diferent al País Valencià, ja que allà Vox hi va obtenir el 12 % dels vots i la necessitat de diputats per completar la majoria absoluta és “diferent a la d’Extremadura”. A parer seu, “s’ha actuat de manera correcta tant a València com Extremadura”. No ha fet, però, cap referència al fet que el PP sí que ha concedit la presidència del parlament balear a Vox per poder formar govern gràcies als seus vuit diputats.

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha reiterat avui que el seu partit no està disposat a donar els seus vots sense si no entra al govern però ha estès la mà al PP per “construir una alternativa” a Extremadura. “Hi ha qui creu que pot insultar Vox, que creu que Vox no pot participar als debats nacionals i, a més, diuen que Vox està obligat a lliurar’ls-hi els vots perquè sí, per la seva cara bonica. Doncs resulta que no, que no és així, que és una injustícia i ens sembla el súmmum del súmmum”, ha expressat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries