Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia intenta superar les seqüeles del motí de Wagner

Les tropes ucraïneses aprofiten els problemes dels mercenaris de Wagner per continuar amb la seva progressió

Rússia encara intenta superar les conseqüències de la rebel·lió armada entre informacions contradictòries sobre el suposat arrest del vicecap de les tropes russes a Ucraïna, mentre Kíiv aprofita el caos regnant al país veí per a avançar en l’est i sud-est.

Serguei Surovikin, un dels pocs comandaments militars russos lloats pel cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, que es va revoltar el cap de setmana passat, ha desaparegut de l’espai públic des del dissabte passat, la qual cosa va generar sospites sobre una possible purga en les files de les Forces Armades russes.

Veronika Surovíkina, filla del general, ha assegurat aquest dijous al conegut canal de Telegram Basa que manté contacte amb el seu pare i “no ha passat res”. “Tots (els comandaments) estan en els seus llocs de treball”, ha indicat.

La nit anterior el diari rus The Moscow Times, que va citar dues fonts pròximes al ministeri de Defensa rus, va afirmar que el general va ser detingut per presumptes vincles amb la revolta.

El mitjà d’investigació rus Vazhnie Istorii (Importants Històries) ha assegurat avui, citant fonts pròpies en l’Estat Major de l’Exèrcit rus i els serveis de seguretat, que Surovikin “va ser interrogat” i alliberat posteriorment.

El Kremlin, que el dimecres va qualificar d’“especulació” les publicacions que el militar estigués al corrent del motí dels mercenaris wagnerites i no el va comunicar, no va aportar aquest dijous claredat sobre el parador de l’alt comandament militar.

En aquest sentit, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, es va negar a comentar la suposada detenció de Surovikin i va redirigir totes les preguntes a Defensa.

El ministeri de defensa que dirigeix Serguei Shoigú no s’ha pronunciat encara.

Ofensiva pel control del Grup Wagner

Mentrestant, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha emprès una ofensiva per a assumir el control de Wagner a l’Orient Mitjà i l’Àfrica, segons el diari The Wall Street Journal.

Putin ha enviat missatges a Síria, la República Centreafricana, Mali i altres països per a assegurar a les seves autoritats que Wagner mantindrà la seva presència, però a partir d’ara als ordes del Kremlin.

La lluita pel control de Wagner va poder ser un dels detonants de la revolta, segons ha suggerit avui el cap del Comitè de Defensa de la Duma russa, Andréi Kartapólov, que ha sostingut que la cúpula militar russa va condicionar el finançament del grup i la seva participació en la guerra a Ucraïna a la signatura de contractes amb el ministeri, aspecte que el cap de Wagner, Ievgueni Prigojin, va rebutjar de pla. Aquest dimarts Putin va reconèixer haver assignat a Wagner 86.000 milions de rubles (uns 1.014 milions de dòlars) durant la guerra a Ucraïna.

Ucraïna continua amb l’ofensiva

Els mercenaris wagnerites, obligats a signar un contracte amb Defensa o a exiliar-se a Bielorússia, romanen encara en la seva base de la regió oriental de Lugansk, però ja no participen en les hostilitats, ha afirmat avui el cap de la intel·ligència militar ucraïnesa, Kirilo Budánov.

D’aquesta manera, a l’est del país les tropes de Kíiv han aconseguit avançar entre 1.200 metres i 1.500 metres cap a les localitats de Klishchiivka i Kurdiumivka, totes dues en al sud de Bakhmut.

Al seu torn, en el sud-est, l’avanç ha estat de “1.300 metres” en direcció de l’ocupada ciutat de Berdiansk, a la vora de la mar d’Azov.

El principal objectiu ucraïnès és la ciutat de Melitòpol, la qual cosa permetria tallar el pont terrestre entre els territoris controlats per Rússia i l’annexionada península de Crimea.

Per part seva, el líder de Donetsk imposat per Rússia, Denís Pushilin, ha informat d’avanços russos en el front de Limán i ha qualificat d’ “estable” la línia de contacte en Márinka i Avdiivka, ciutats pròximes a la capital regional.

El líder prorús va cridar a “no infravalorar en cap concepte” a l’Exèrcit ucraïnès i va alertar que “la quantitat d’equipament bèl·lic i les reserves que encara té l’enemic indiquen que la segona onada (de la contraofensiva) pot ser molt més intensa i de major envergadura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia