Política

guerra a ucraïna

Putin inicia una purga a l’exèrcit rus després de la rebel·lió de Prigojin

Es desconeix el parador dels generals russos Gerasimov i Surovikin

Visita del cap del Kremlin al Daguestan, la primera fora de Moscou des del motí

El president rus, Vladímir Putin, intenta restablir la seva imatge d’autoritat, tocada amb la insurrecció armada del cap de setmana passat dels mercenaris de Wagner amb noves aparicions públiques. Si dilluns va dirigir un missatge televisat a la nació i dimarts va celebrar dos actes amb l’exèrcit, dimecres va fer el seu primer viatge fora de Moscou. Putin va viatjar a Derbent, al Daguestan, on es va donar un bany de masses amb l’objectiu d’escenificar que manté el suport a tot el territori. Paral·lelament, el president rus hauria iniciat una purga entre la cúpula militar.

Els generals de més alt rang de Rússia han desaparegut de l’escena pública després del motí. Des d’aleshores no se sap res de Serguei Surovikin, que fins al gener va ser el màxim responsable militar de la guerra a Ucraïna, i del cap de l’estat major de l’Exèrcit rus Valeri Gerasimov.

El cap de l’estat major de les forces armades russes no ha aparegut en públic ni a la televisió estatal des de dissabte, quan la rebel·lió de Wagner va ser abruptament avortada. Gerasimov, de 67 anys, tampoc ha estat citat en un comunicat de premsa del Ministeri de Defensa des del 9 de juny, segons recull la mateixa agència.

Tampoc s’ha tornat a veure en públic des de dissabte passat el general Surovikin, el qual, segons The Moscow Times, hauria estat detingut per la seva presumpta vinculació amb la insurrecció armada de Wagner. El diari nord-americà The New York Times publicava dijous, que segons informes del servei d’Intel·ligència dels Estats Units Surovikin estava al cas dels plans de rebel·lió de Prigojin i fins i tot l’hauria ajudat a planificar el motí, informa Reuters.

El Kremlin guarda silenci sobre el parador del general Surovikin. “No, lamentablement no (puc comentar-ho). Els recomano que es dirigeixin al Ministeri de Defensa, és competència seva”, ha dit el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa diària.

Per la seva banda, Veronika Surovikin, filla del general, ha negat que el seu pare hagués estat detingut en una conversa amb el canal de Telegram Baza i recollida per Efe. Tot i això, cada vegada són més els mitjans que donen validesa a la informació que apunta que Surovikin es trobaria en un centre de detenció preventiva de Lefortovo, als afores de Moscou. Segons el digital The Moscow Times, el general hauria estat arrestat el 25 de juny passat, l’endemà de la rebel·lió, per estar al cas del motí i no haver-ne informat. De fet, la tesi dels serveis d’espionatge dels EUA és que Prigojin no hauria organitzat la marxa cap a Moscou si no hagués considerat que comptava amb prou suports en l’elit militar russa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Orient Mitjà

L’emir de Kuwait dissol el Parlament i suspèn clàusules constitucionals

Barcelona

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona