Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Prigojin agraeix al poble rus el seu suport i promet noves “victòries en el front”

El cap del Grup Wagner fa públic un missatge de veu, però no es deixa veure

Els progressos ucraïnesos en els fronts est i sud continuen, però són petits

El líder del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, desaparegut des del passat 24 de juny, quan va liderar una fallida rebel·lió armada a Rússia, ha publicat aquest dilluns un missatge d’àudio en el qual ha agraït al poble el seu suport i ha avançat “noves victòries en el front”. “Avui necessitem el vostre suport com mai. I us ho agraeixo”, ha assenyalat Prigojin en el missatge, difós pel canal de Telegram “Ramat Zone”, pròxim al Grup Wagner.

Segons el cap de Wagner, la “Marxa per la Justícia”, que va durar 24 hores i en la qual els seus mercenaris van recórrer gairebé 800 quilòmetres i que gairebé va arribar a Moscou, tenia com a objectiu “lluitar contra els traïdors” i “mobilitzar” a la societat. “Crec que molt d’això ho hem aconseguit”, ha opinat.

Alhora, Prigojin s’ha mostrat convençut que aviat els russos veuran noves victòries. “Aviat veureu les nostres següents victòries en el front. Gràcies, nois”, ha conclòs sense donar més detalls.

Es tracta del segon missatge de Prigojin des del fallit motí de Wagner el passat 24 de juny i la seva anunciada marxa a Bielorússia, on l’empresari encara no ha estat vist.

Pel que fa a la guerra, Ucraïna ha admès avui una situació difícil en el front, si bé ha anunciat la recuperació d’altres 37 quilòmetres quadrats en l’est i sud del país, mentre que Rússia ha assegurat que les tropes ucraïneses perden força i que el motí dels mercenaris del grup Wagner no va afectar la labor de l’Exèrcit rus en el terreny.

“La setmana passada va ser difícil en el front. Però estem progressant. Continuem endavant, pas a pas!”, ha indicat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

A l’est del país les tropes de Kíiv han millorat la seva posició tàctica i han recuperat 9 quilòmetres quadrats en aquesta direcció en l’última setmana.

En el front sud, és a dir en Zaporíjia, les Forces Armades d’Ucraïna van tenir èxit en la seva ofensiva en direcció de les ocupades ciutats de Melitòpol i Berdiansk –cap a on intenten dirigir-se per a tallar el corredor terrestre de Rússia a la vora de la mar d’Azov–, i van reconquerir 28,4 quilòmetres quadrats.

D’aquesta manera, les tropes de Kíiv haurien alliberat 158,4 quilòmetres quadrats des del 4 de juny, quan van llançar la contraofensiva.

En l’est les principals batalles es donen entorn de l’ocupada ciutat de Bakhmut, Avdiivka, Màrinka i Lyman, en tant que a Zaporíjia el combat més feroç té lloc entorn de Robotine, 18 quilòmetres al sud d’Orikhiv, epicentre de la contraofensiva en aquesta zona

Robotine es troba a tan sols 29 quilòmetres al nord-est de Tokmak, un important nus de comunicacions del qual parteixen carreteres cap a Melitòpol i Berdiansk.

Pel que fa a Rússia, el governador interí imposat pels russos a la regió de Zaporíjia, Yevgueni Balitski, ha assenyalat avui que la situació prop d’Orikhiv “continua sent tibant” amb intensos atacs ucraïnesos diaris. Alhora va insistir que “l’enemic no té èxits”. Balitski, recentment condemnat en absència a 15 anys de presó per un tribunal ucraïnès, ha assegurat que Rússia ha causat 20.000 baixes en les files ucraïneses.

El ministre rus de Defensa, Serguei Shoigú, ha defensat en una videoconferència amb el comandament del seu departament que, “en general, l’enemic no va aconseguir els seus objectius en cap direcció” del front i que l’avortada rebel·lió armada protagonitzada fa deu dies pel Grup Wagner “no va afectar les accions de l’agrupació de forces” russes.

Reprenen el trànsit pel pont de Chongar, entre la regió de Kherson i Crimea

El pont de Chongar que uneix la regió de Kherson amb la península de Crimea, annexionades totes dues per Rússia, ha estat reobert aquest dilluns després de ser reparats els danys que va sofrir en passat dia 22 en un atac ucraïnès amb míssils britànics de llarg abast Storm Shadow.

“El corredor de transport més curt i convenient novament està novament en funcionament”, ha publicat en el seu canal de Telegram el cap del govern instal·lat per Moscou a la regió de Kherson, Andréi Alexeyenko, en anunciar la reobertura del pont.

En el sector de Chongar hi ha dos ponts automobilístics en paral·lel, un d’ells en desús, i un altre ferroviari.

Pel pont reobert passa la ruta més curta des de Crimea a la ciutat de Melitòpol (regió de Kherson), controlada per les tropes russes, que és clau per al funcionament del corredor terrestre que va obrir Rússia cap a Crimea en els primers dies de la seva campanya militar a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona