Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia adverteix que els vaixells amb gra han d’abandonar la mar Negra

Moscou considera que no hi ha motiu per prolongar l’acord més enllà del dia 17

Rússia ha afirmat avui que els vaixells que transporten gra des dels ports ucraïnesos han d’abandonar la mar Negra abans que expiri el pròxim dia 17 l’acord d’Istanbul, després de reiterar que no hi ha fonaments per a una nova prolongació del pacte.

“La part russa continua abordant de manera conscient i responsable les seves obligacions com a part de l’acord, fent els esforços necessaris en estricte compliment de les regles de procediment perquè tots els vaixells que participen en ell puguin completar amb èxit la seva missió i abandonar la mar Negra abans que expiri la seva vigència”, ha assenyalat el ministeri rus d’Exteriors.

En un comunicat, la diplomàcia russa ha reiterat que és obvi que no hi ha motius per a continuar la Iniciativa de la Mar del Negre” pactada fa un any amb la mediació de Turquia i l’ONU per a permetre l’exportació d’aliments ucraïnesos enmig de la guerra, a fi de garantir la seguretat alimentària mundial.

Moscou ha reiterat que la iniciativa, el propòsit de la qual era brindar assistència als països necessitats d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, “s’ha convertit en una exportació purament comercial d’aliments ucraïnesos a països ben alimentats”.

En aquest sentit, Moscou sosté que, dels 32,6 milions de tones de cereals exportats des dels ports d’Odessa, Yuzhni i Chornomorsk des de l’1 d’agost de 2022, el 81% es va enviar a països amb ingressos alts i mitjans alts, mentre que només un 2,6% va arribar als països més pobres com Etiòpia, Iemen, l’Afganistan, Sudan i Somàlia.

A més, ha ressaltat que el memoràndum entre Rússia i l’ONU per a la normalització de les exportacions de productes agrícoles i fertilitzants russos, dissenyat per a tres anys, “continua degradant-se”.

Aquest pacte no requereix cap decisió especial sobre la seva extensió, però com no es compleix, en opinió de Rússia, tampoc deu Moscou renovar l’acord sobre l’exportació de gra ucraïnès.

Les exigències de Rússia per a mantenir la iniciativa eren la reconnexió del seu banc agrícola, Rosseljozbank, al sistema bancari internacional SWIFT, l’aixecament de sancions a recanvis per a la maquinària agrícola, el desbloqueig de la logística i assegurances de transport, l’alliberament d’actius i la represa de la canonada d’amoníac Togliatti-Odessa, que va explotar el 5 de juny.

La portaveu d’Exteriors, Maria Zakhàrova, ha explicat que les especulacions que circulen en mitjans anglosaxons sobre la possibilitat que la UE accedeixi a crear una subsidiària del Rosseljozbank per a connectar-la al SWIFT ignora al fet que establir una filial bancària requerirà “molts mesos” i permetre-li operar internacionalment prendria “altres tres mesos”. Per això ha indicat en un altre comunicat que aquest esquema és “deliberadament infranquejable” i el seu únic objectiu és pressionar Rússia perquè prolongui una vegada més la Iniciativa de la Mar Negra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ