Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia vol imposar un bloqueig naval a Ucraïna

L’exèrcit rus continua bombardejant els ports ucraïnesos de la Mar Negra per tercer dia consecutiu

Rússia ha bombardejat aquest dijous per tercer dia consecutiu la ciutat portuària d’Odessa, al mateix temps que intenta imposar un bloqueig naval perquè Ucraïna no pugui continuar exportant gra, en considerar objectius militars des d’aquest dijous a tots els vaixells que es dirigeixin a ports ucraïnesos de la mar Negra.

Les forces russes van llançar 38 míssils de creuer i drons ’suïcides’ contra les regions d’Odessa i Mikolaiv, dels quals Ucraïna només en va aconseguir interceptar 18, ja que els coets supersònics antivaixell Onyx encara aconsegueixen burlar les defenses antiaèries ucraïneses.

En el bombardeig han mort almenys dos civils en totes dues províncies i altres 27 han resultat ferits.

Destruir els ports

A la ciutat d’Odessa, Rússia ha tornat a atacar “de forma deliberada” la infraestructura portuària, a més d’edificis administratius i residencials, així com el Consolat General de la Xina, ha explicat el cap de l’Administració Militar de la regió meridional, Oleg Kiper.

Rússia ha confirmat que va bombardejar a Odessa llocs de producció i emmagatzematge de drons navals en una altra “represàlia” per l’atac del dilluns contra el pont de Crimea.

El ministeri de Defensa rus també ha assegurat haver castigat per segon dia consecutiu la ciutat de Txornomorsk, on es troba un altre dels tres ports des dels quals Ucraïna exportava cereal, i on el dimecres Rússia va destruir una terminal amb 60.000 tones de gra, que havien de ser transportades a la Xina.

No obstant això, el nou atac rus contra Odessa ha estat interpretat a Ucraïna com un intent de “destruir la capacitat de subministrament d’aliments als països del sud global”, després de suspendre Rússia el dilluns la seva participació en l’acord per a l’exportació de gra a través de la mar Negra, ha afirmat el cap de gabinet de la Presidència ucraïnesa, Andrí Yermak.

Ucraïna demana ajuda a Europa

El ministre ucraïnès d’Exteriors, Dmitró Kuleba, ha demanat avui per videoconferència als ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE) que “ampliïn urgentment totes les formes disponibles per a l’exportació de gra ucraïnès” i no imposin restriccions.

També els ha demanat que donin suport a la proposta de Kíiv dirigida a l’ONU i Turquia de continuar l’acord de manera tripartida, incloses les inspeccions dels vaixells en el Centre de Coordinació Conjunta a Istanbul, del qual Rússia ja va retirar el seu personal.

No obstant això, en cancel·lar les garanties de seguretat per a la navegació i el corredor humanitari per la mar Negra, Moscou intenta de facto tornar a imposar un bloqueig naval a Ucraïna, en els ports del qual d’Odessa i Txornomorsk hi ha atracats actualment 16 i 14 vaixells, respectivament, segons el portal MarineTraffic.

Rússia considera des de la passada mitjanit que tots els vaixells que es dirigeixin cap a ports ucraïnesos seran considerats possibles transportistes de carregament militar i, per tant, potencials objectius militars legítims.

Com a resposta, Ucraïna ha replicat avui a Moscou i ha declarat que a partir de les 21.00 hores GMT considerarà objectius militars a tots aquells vaixells que es dirigeixin als ports russos de la mar Negra o ocupats per Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]