Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

L’Aràbia Saudita acollirà una cimera per la pau a Ucraïna

Kíiv confirma l’inici de converses i Moscou afirma que seguirà de prop la trobada

Almenys cinc persones han mort en un atac rus amb míssils aquest dilluns a la ciutat ucraïnesa de Krivi Rig, d’on és originari el president del país, Volodímir Zelenski

L’Aràbia Saudita serà l’escenari a principis d’agost d’una cimera per la pau a Ucraïna entre Kíiv, països occidentals i potències mundials en desenvolupament com el Brasil i l’Índia, però sense la participació de Rússia. La notícia la va avançar aquest dissabte el diari nord-americà The Wall Street Journal (WSJ), segons el qual els dies 5 i 6 d’agost es reuniran alts responsables de fins a trenta països a la ciutat de Jiddah, i Ucraïna ha confirmat aquest dilluns l’inici de converses.

Segons Kíiv, l’objectiu de la cimera és restablir una “pau justa” d’acord amb la fórmula ucraïnesa, que conté “deu punts fonamentals” —com la restauració de la integritat territorial d’Ucraïna, la retirada de les tropes russes de territori ucraïnès i la creació d’un tribunal perquè persegueixi les responsabilitats penals dels instigadors de la invasió—que, “a més de garantir la pau per a Ucraïna, també crearan mecanismes per contrarestar conflictes futurs”, segons ha apuntat el portaveu de l’oficina presidencial, Andriy Yermak, i recull el portal Ukrinform.

Yermak s’ha mostrat convençut que “el pla de pau ucraïnès s’ha de prendre com a base” i ha afegit que intenten “tenir en compte opinions i posicions que no contradiguin la Carta de l’ONU”.

El Kremlin, per la seva banda, ha afirmat aquest dilluns que seguirà de prop la cimera. El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha dit que cal comprendre “fins al final” els objectius que es proposen els organitzadors de la reunió. “Hem dit en repetides ocasions que qualsevol intent de contribuir a un arranjament pacífic (de la situació a Ucraïna) mereix una valoració positiva”, ha assenyalat Peskov que, tot i així, ha assegurat que actualment és impossible arribar a un acord pacífic amb Ucraïna per “la postura de Kíiv”. “El règim de Kíiv no vol i no pot veure la pau mentre és utilitzat exclusivament com una eina de guerra de l’Occident col·lectiu contra Rússia”, ha recalcat.

Civils morts a Krivi Rig

Per altra banda, i segons han informat les autoritats ucraïneses, almenys sis persones han mort —una de les quals era una nena de deu anys— en un nou atac rus amb míssils aquest dilluns a la ciutat ucraïnesa de Krivi Rig, d’on és originari el president del país, Volodímir Zelenski. El ministeri de l’Interior d’Ucraïna ha informat que un dels dos míssils russos ha impactat en una institució educativa i l’altre ha destruït parcialment un edifici d’habitatges de nou pisos. Segons el Servei d’Emergències de l’Estat (SES), hi ha almenys 75 ferits –inclosos 6 nens–i 22 persones han estat hospitalitzades, dues en estat greu.

A més, quatre persones han mort i 17 més han quedat ferides en diversos bombardejos a Kherson. El governador provincial, Oleksandr Prokudin, ha atribuït l’agreujament dels bombardejos a la “rotació de les tropes enemigues a la riba esquerra” del riu Dnièper, ocupada encara per Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES