Política

Conflicte bèl·lic a l’Est d’Europa

L’ofensiva de drons ucraïnesos obliga a tancar dos aeroports a Moscou

Rússia assegura haver abatut aparells no tripulats a les regions de Kaluga, la capital i la ciutat de Sebastòpol

Kíiv ordena l’evacuació obligatòria de Kupiansk i 36 poblacions més del districte

Els aeroports de Domodédovo i Vnukovo, al sud de Moscou, han hagut d’interrompre les operacions aquest dijous enmig d’una ofensiva de drons ucraïnesos en territori rus.

El ministeri de Defensa rus ha informat aquest dijous que ha “avortat” sobre les regions de Kaluga, Moscou i a la ciutat de Sebastòpol, a l’annexionada península de Crimea, els “intents del règim de Kíiv de perpetrar atacs terroristes amb drons”. Segons el comunicat militar, dos aparells no tripulats que volaven cap a la capital russa han estat destruïts al sud i a l’oest de la ciutat.

L’alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, ha detallat que un dels aparells ha estat abatut sobre la regió de Kaluga, situada a uns 200 Km al sud. L’altre dron ha caigut a només 50 Km de la capital, a tocar de la carretera de circunvalació.

L’alerta ha obligat a tancar durant més de dues hores i mitja els dos aeroports moscovites per motius de seguretat, segons ha informat l’agència d’aviació civil russa, Rosaviatsia. Deu avions han estat derivats a altres terminals.

En l’atac contra Sebastòpol, on hi ha la base naval de la flota russa de la Mar Negra, hi han participat almenys onze drons ucraïnesos, dos dels quals han estat interceptats per la defensa antiaèria i nou més han estat aturats amb mitjans de lluita radioelectrònica, segons Moscou.

En les últimes setmanes s’han produït regularment atacs amb drons contra la capital russa, dels quals el Kremlin acusa a Kíiv. A finals de juliol, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va advertir que “la guerra torna gradualment al territori de Rússia, als seus centres simbòlics i bases militars, i aquest és un procés inevitable, natural i absolutament just”.

Atacs russos

Rússia també ha llançat aquesta matinada almenys una desena de drons kamikaze Shahed 136/131, de fabricació iraniana. Set han estat abatuts però els altres tres han malmès una terminal de petroli a la regió oriental de Rvina, segons ha confirmat el cap de l’administració militar local, Vitali Koval, que ha confirmat que l’atac no ha provocat ferits. Sí que ha deixat víctimes l’ atac rus amb míssils contra la regió de Zaporíjia, en el que han mort tres persones.

Evacuació de Kupiansk

Les tropes russes han aconseguit avenços a la zona de Kupiansk, a la regió de Khàrkiv, on les autoritats ucraïneses han anunciat aquest dijous l’evacuació obligatòria de la població de 37 localitats del districte “properes a la zona de combat” davant la “situació de seguretat” i els “constants bombardejos” russos.

A més de la ciutat de Kupiansk, que abans de la guerra tenia uns 30.000 habitants. Altres poblacions afectades són Zaoskilia, Kivsharivka, Kupiansk-Vuzlovoiy, Dvorichanska, Petropavlivska i parts de Kindrashivska i Kurylivska.

El governador de Khàrkiv, Oleg Sinegubov, ha estimat que la mesura afectarà unes 11.000 persones, entre les quals 600 nens, a les quals es proporcionarà assistència per traslladar-se a zones més segures. Sinegubov ha justificat la decisió per l’“agreujament de la situació operacional” perquè l’enemic ha “incrementat significativament els atacs contra els nuclis de població propers al front i continua terroritzant la població civil amb bombardejos aeris”.

Kupiansk, ocupada per Rússia al principi de la invasió, va ser recuperada per Ucraïna al desembre passat, però no ha deixat de patir atacs constants de l’artilleria i l’aviació russes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona