Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia pateix més atacs amb drons llançats des del seu propi territori

Ucraïna amplia la seva contraofensiva a Zaporíjia

Ucraïna continua avançant en el front sud-oriental, on expandeix l’arc de la seva contraofensiva, mentre que Rússia va sofrir nous atacs amb vehicles aeris no tripulats ucraïnesos en cinc regions, inclosa la de Pskov, objectiu ja el dimecres de drons enemics que Kíiv va llançar des de territori rus.

Les autoritats russes van assegurar aquest divendres haver abatut un dron que s’aproximava a Moscou, dos més a les regions frontereres de Bélgorod i Briansk, mentre que un quart dron va atacar la localitat de Kurchátov, a la regió de Kursk, que alberga una central nuclear.

Un representant de la intel·ligència militar d’Ucraïna (GUR), Andrí Yúsov, va assenyalar al diari ucraïnès RBC que les defenses antiaèries russes no van abatre el dron prop del districte moscovita de Liúbertsi, ja que va incendiar suposadament la planta Tomilinski que produeix components electrònics per a míssils. No obstant això, el canal de Telegram rus Shot va publicar un vídeo gravat aquest divendres des de la fàbrica en el qual no es veu cap incendi.

L’atac contra Moscou no va causar danys ni víctimes, però va provocar a primera hora el retard de gairebé 60 vols en els aeroports de la capital, part dels quals van haver de ser desviats.

Nous sistemes de defensa antiaèria per a Moscou

L’alcalde de la capital russa, Serguei Sobianin, va afirmar la vespra que l’alcaldia i el ministeri rus de Defensa estan “fent molt per a protegir la ciutat dels intents d’atacs terroristes que les autoritats ucraïneses efectuen gairebé diàriament”, amb la instal·lació de nous sistemes de defensa antiaèria. “A vegades l’asfalt (on s’emplacen els nous sistemes) no té temps de refredar-se, perquè els míssils que abaten els drons ja estan sent disparats”, va assegurar Sobianin.

El governador de la regió de Pskov, Mijaíl Vedérnikov, va afirmar que les forces antiaèries russes van fer caure un “objecte no identificat” sobre el territori a càrrec seu, que es troba a uns 700 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna i limítrofa amb Letònia i Estònia, tots dos membres de l’OTAN.

Fa dos dies l’aeròdrom de Pskov, una de les principals bases de les forces aerotransportades russes, va ser atacat per més d’una vintena de drons ucraïnesos.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va celebrar ahir dijous l’èxit del nou armament ucraïnès de llarg termini, capaç, va dir, de volar 700 quilòmetres, en clara al·lusió a Pskov.

Atacs des de territori rus

No obstant això, el cap del GUR, Kirilo Budanov, va dir avui al portal The War Zone, que els drons van ser llançats des de territori rus. “Treballem des del territori de Rússia”, va assenyalar sense especificar el número ni el tipus de drons que Kíiv va llançar contra Pskov.

En l’atac van ser destruïts dos avions de transport militar Il-76 i altres dos van ser greument danyats, segons Budanov.

Els atacs ucraïnesos amb drons de llarg abast contra aeròdroms russos estan obligant Moscou a replegar els seus avions lluny d’Ucraïna, en alguns casos fins a les regions de l’Extrem Orient, segons ha explicat avui divendres el portaveu de la Força Aèria ucraïnesa, Yuri Ignat.

A més de Pskov, Ucraïna va atacar en 2022 amb drons els aeròdroms d’Engels i Riazan i el mes passat va reivindicar la suposada destrucció de dos bombarders estratègics Tu-22M2 en bases dins de Rússia.

Ucraïna amplia l’ofensiva a Zaporíjia

L’Exèrcit ucraïnès continua progressant en el seu avanç cap a la localitat de Novoprokopivka, en el sector de Zaporíjia, al mateix temps que expandeix cap a l’est l’arc de la seva ofensiva acostant-se des de l’alliberada Robotine a l’ocupada Verbove.

Rússia ha reconegut aquest divendres en el seu part bèl·lic diari que durant aquesta última setmana la situació més difícil i tibant es va registrar en direcció d’aquesta regió sud-oriental, a més de la de Donetsk, en l’est.

El portaveu del ministeri de Defensa rus, Igor Konashenkov, ha assegurat, no obstant això, que en set dies les forces ucraïneses van realitzar “44 intents fallits d’atacar posicions d’unitats russes” en el front de Zaporíjia, ja que “tots van ser repel·lits”.

Rússia afirma haver millorat posicions en el front de Kupiansk

El Ministeri de Defensa rus ha afirmat aquest divendres que “ha millorat la posició tàctica” de les seves unitats en el front de Kupiansk (Khàrkiv), en l’est d’Ucraïna, on l’Exèrcit ucraïnès hauria tingut prop de 470 baixes en els últims set dies. “En el front de Kupiansk es va millorar la posició tàctica de les unitats del grup ’Occidental’ gràcies a la presa de fortificacions de l’enemic i altures clau”, ha declarat el portaveu del departament, Igor Konashenkov, en el comunicat de guerra diari, que va analitzat els esdeveniments d’una setmana.

Segons el representant de Defensa, “l’ús hàbil” de l’armament “va causar greus danys a les Forces Armades d’Ucraïna”. “Les pèrdues de l’enemic van ascendir aquesta setmana a 470 efectius, 22 vehicles blindats, 21 automòbils i 18 peces d’artilleria”, va dir.

Per part seva, el portaveu de l’Exèrcit de Terra d’Ucraïna Ilia Yevlash ha reconegut avui que en aquest sector les tropes russes utilitzen diàriament grans quantitats de munició, a més de tota la seva gamma de recursos d’artilleria i aviació.

Segons Yevlash, en l’eix Kupiansk-Liman, els russos continuen desplegant tropes i concentren a 110.000 homes per a trencar les defenses ucraïneses.

Yevlash ha indicat que en aquesta zona es lliuren intensos combats, en els quals les forces ucraïneses aconsegueixen de moment contenir a l’enemic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.