Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Shoigú reitera a Turquia que Rússia tornarà a l’acord del gra quan es compleixin les promeses

Moscou reclama que es desbloquegin les exportacions de fertilitzants russos

El ministre rus de Defensa, Serguei Shoigú, ha reiterat avui divendres al titular turc d’Exteriors, Hakan Fidan, que Rússia reprendrà l’acord del gra una vegada que Occident compleixi les promeses fetes a Moscou i que havien de permetre les exportacions de cereals i fertilitzants russos. “Hem posat tota l’obstinació” a mantenir l’acord del gra, va dir Shoigú en la seva reunió amb Fidán, qui ja va escoltar la vespra de la boca del seu homòleg rus, Serguei Lavrov, paraules idèntiques.

“No és culpa nostra, però (l’acord) està suspès. I aquí només podem dir una cosa: si es compleix tot el que es va prometre a Rússia, l’acord es reprendrà. Però resulta que això és més difícil que construir nous corredors, noves rutes terrestres”, va insistir el ministre de Defensa.

Rússia va abandonar el 18 de juliol l’acord que permetia l’exportació de cereals ucraïnesos, que Turquia tracta de reprendre juntament amb l’ONU, per considerar que no es compleix la part russa del tracte; que possibilitava també l’exportació segura de cereal rus per la mar Negra.

Per a tornar a l’acord Moscou exigeix la reconnexió del banc agrícola rus, Rosseljozbank, al sistema financer internacional SWIFT, l’aixecament de les sancions als recanvis per a la maquinària agrícola, el desbloqueig de la logística i assegurances de transport i la represa del funcionament de la canonada d’amoníac Togliatti-Odessa, que va explotar el 5 de juny.

Shoigú va abordar a més amb Fidan la situació entorn del conflicte de Síria, on Rússia i Turquia defensen parts enfrontades oposades, i el restabliment de les relacions entre Damasc i Ankara amb l’ajuda de Moscou i Teheran mitjançant un ’full de ruta’ en la qual s’està treballant.

Shoigú també va tractar amb el ministre turc d’Exteriors la continuïtat de l’associació bilateral estratègica entre els dos països.

Per part seva, Fidan va destacar que tots dos ministres porten treballant amb èxit molts anys junts els temes més crítics i sempre han mostrat “maduresa política” per a resoldre qualsevol dificultat. “Això ens mostra com de profundes i estratègicament ajustades són les relacions entre la Federació Russa i Turquia”, va assenyalar, segons el ministeri rus de Defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

El president iranià, desaparegut després d’un accident en helicòpter

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
AFGANISTAN

Surt del país el primer turista espanyol supervivent de l’atac

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA
judicial

El TSJC assumeix el cas de Vergés per la vacunació dels policies

barcelona
GUERRA A GAZA

L’esquerda interna s’eixampla dins del gabinet de guerra israelià

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona